Ці послуги вони надаватимуть також у селах Сари, Червоний Кут і Малі Будища. Отже, тепер звільнення згаданих сільських територій від накопиченого в оселях непотребу стає цивілізованим і практично нічим не відрізняється від прибирання у столиці згаданої громади — місті обласного значення Гадяч. Хіба що згадані «сміттєві» рейси з урахуванням кількості мешканців й обсягів того непотребу здійснюватимуться не так часто, як у місті.

Такі новації надто важливі насамперед з огляду на те, що раніше, за відсутності централізованого збору твердих побутових відходів, значна частина селян десятиліттями користувалася сумнозвісним «радянським» способом наведення ладу в помешканнях і на подвір’ях. Тобто просто вивозили або виносили той непотріб у найближчі лісосмуги, яри, у покинуті садиби і навіть до цвинтарів... Зрештою, ні для кого не таємниця, що й сьогодні від такої вбивчої для довкілля та здоров’я людей практики відмовилися далеко не всі мешканці наших сіл.

Тож сьогодні не менш важливе за організацію технологічного процесу вивезення відходів завдання, що постає перед керівництвом громади, старостатів і комунальниками, — привчити земляків-селян до тієї «цивілізації». Та водночас переконати в її безальтернативності, необхідності сплачувати за послугу зі збирання й вивезення ТПВ так само, як і за будь-яку іншу. Тим паче що сьогодні її вартість у селах Гадяцької громади майже символічна — 17 гривень 72 копійки з однієї особи на місяць.

При цьому сміттєвози комунальників зупиняються, щоб забрати відходи, не тільки біля контейнерів (на знімку), яких поки що, звісно, не так багато, а й просто на вулицях, під дворами селян, за маршрутом руху спецмашини. Графік їхньої роботи складений так, щоб у кожне село сміттєвоз заїжджав не рідше двох разів на місяць. Зрозуміло, для того, щоб така послуга надавалася, з КП «Гадяч-житло» кожному власнику оселі належить укласти договір, а також розраховуватися за неї регулярно. Працівники комунального підприємства сподіваються на розуміння земляків і на те, що вони разом подбають про чисте довкілля для себе та своїх нащадків.

Фото з сайту Гадяцької міськради.