Заклади освіти або їх правонаступники зможуть скасовувати раніше видані дипломи через знайдений у роботі плагіат. Відповідну процедуру передбачено Порядком скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації, ухваленим 26 серпня на засіданні уряду.

«На державному рівні чітко визначені процедура ухвалення рішення про скасування ступеня чи кваліфікації фахівця й коло уповноважених на такі дії суб’єктів», — повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет.

Як інформує прес-служба МОН, порядок визначає процедуру розгляду відповідної справи, у документі прописані правові наслідки скасування такого рішення та порядок його оскарження, також передбачена можливість добровільної відмови від диплома. Дія порядку поширюватиметься на рішення про присудження ступенів вищої освіти «молодший бакалавр», «бакалавр» та «магістр». Скасування рішення здійснюється з огляду на вимоги Закону України «Про освіту» в разі виявлення, зокрема, академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації, списування, обману чи хабарництва. Відповідно до згаданого документа, вченою радою кожного із закладів вищої освіти буде затверджено свій порядок виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності.

Вл. інф.