Сьогодні — День знань

Сьогодні в країні стартує новий навчальний рік.​ Традиційні вересневі лінійки відходять у минуле (і не тільки через пандемію коронавірусу), тож більшість дітлахів відзначатимуть День знань у новому форматі.

Як саме влаштувати свято першого дзвоника, кожен заклад визначає на свій розсуд — відповідно до принципу академічної автономії. Те саме стосується й організації освітнього процесу, проте перший урок за рекомендацією МОН присвятять 30-й річниці Незалежності України.

Школярі з Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ» м. Києва навчаються за трьома різними адресами, тож на такі свята учні 3—4 класів, середньої та старшої школи мали приємну нагоду зрідка збиратися разом. Та цьогоріч з огляду на пандемію діти різних вікових груп святкуватимуть День знань окремо, на своїй локації, розповідає його директор Юрій Киричков.

Щоб свято дітям запам’яталося, на 1 вересня заплановано інтерактивні уроки, квести та екскурсії, об’єднані однією спільною темою — 30-річчя відновлення Незалежності України, додає методист закладу Вікторія Ковальова. Зокрема, діти відвідають Музей Становлення української нації, Політехнічний музей НТУУ «КПІ» та розташований у Житомирі Музей космонавтики ім. С. П. Корольова.

І будні, і свята тут звикли проводити креативно, тож учням початкових класів запропонують стати режисерами і сценаристами свого свята —зняти відеоролики про те, як вони провели День знань, розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Людмила Синельник. Відеороботи викладуть на фейсбук-сторінці Політехнічного ліцею, тож долучитися до свята й відчути його атмосферу зможуть також батьки дітлахів, які хвилюються не тільки через старт навчального року, а й через перспективу нового локдауну, яку нині ніхто не виключає.

З 1 вересня всі столичні заклади освіти працюватимуть у штатному режимі із врахуванням вимог адаптивного карантину, анонсувала директорка департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян. «У разі встановлення жовтого чи помаранчевого рівнів епідемічної небезпеки заклади організовуватимуть освітній процес у змішаному форматі: і дистанційно, і очно з дотриманням усіх протиепідемічних вимог, але лише за умови вакцинації 80 відсотків і більше працівників закладу освіти», — повідомила вона. У разі встановлення червоного рівня епідемічної небезпеки працюватимуть дистанційно, за винятком дитячих садочків, початкових та спеціальних шкіл. Закладам рекомендували розробляти освітні програми з урахуванням можливих карантинних обмежень.

Дотримання санітарного регламенту — завдання номер один для всіх! Тож у всіх містах країни передусім подбали про забезпечення шкіл паперовими рушниками, мийними засобами, санітайзерами, масками тощо. Задля вимірювання температури на вході елітні навчальні заклади навіть придбали... тепловізійну техніку. «Всі учасники навчального процесу проходять температурний скринінг на початку дня: на контрольно-пропускному пункті встановлено тепловізор. Турнікет за особистою карткою спрацює тільки тоді, коли температура в нормі (не вища за 37 градусів)», — інформує сайт однієї з приватних шкіл.

Прикро, що, за даними Держпродспоживслужби, 4 018 закладів освіти — від дитсадків до вишів — в Україні досі не мають централізованого водопостачання, тобто елементарно вимити руки під проточною водою там неможливо.

Тим часом на Волині коронавірус примусив переглянути підходи до архітектурних особливостей навчальних закладів та подбати про приточну вентиляцію. Так, для шкіл Володимира-Волинського завдяки німецько-українському проекту

«Боротьба з пандемією COVID-19» у межах програми Kommunales Corona-Solidarpaket планують придбати обладнання для очищення повітря. У п’яти місцевих школах встановлять 120 рекуператорів, інформує сайт міської ради. Прилади забиратимуть відпрацьоване повітря з приміщення назовні, замінюючи його на свіже з вулиці. Закупівлю і монтаж обладнання здійснять коштом Євросоюзу, вартість проекту — 49 937 євро.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.