...Невелика Полянська гімназія зустрічає охайним подвір’ям з яскравим написом на асфальті «Випуск-2021» і запахом свіжого ремонту. Заступник директора Світлана Мичка (на знімку) розповідає, що школу добре підготували до нового навчального року. Це помітили і школярі, і їхні батьки у День знань.

— Як і перед кожним навчальним роком, робили ремонт власними силами. Батьки допомогли з фарбою, а роботи виконував персонал, — пояснює Світлана Андріївна.

Приміщення навчального закладу в селі Поляна здали в експлуатацію у 2007 році. Відтоді він працював як ЗОШ ІІ ступеня, а із січня 2021-го — як гімназія. Раніше функціонувала лише початкова школа, в іншій будівлі. Її використовують донині: там навчаються 6-й і 7-й класи. У новій школі п’ять класних кімнат. Вона розрахована на 80 учнів, а фактично їх 141. Тому 3-й і 4-й класи навчаються в другу зміну.

Цьогоріч школа прийняла 12 першачків. Це найменша наповнюваність класу. Є й такі, де більш як 20 учнів. Окрім дітей із Поляни, сюди приїжджають дев’ять учнів з Углів й Убережу. Їх довозить шкільний автобус маршрутом із Кричильська. Цікава особливість Полянської гімназії — хлопців тут навчається більше, ніж дівчат: 85 і 56 відповідно. «У 8-му класі в нас лише одна дівчина й усі парубки», — додає заступник директора.

Більшість колективу, в який входять 15 учителів, педагог-організатор і психолог, отримала перше щеплення від коронавірусу. Тож сподіваються, що подолають позначку у 80% провакцинованих педагогів. Бо не приховують свого бажання навчати дітей у школі, а не дистанційно.

— Звичайно, рівень знань дітей падає, тому що очне навчання в селі набагато зручніше. Головна проблема — немає Інтернету. Мало в кого є постійний доступ до нього, — пояснює Світлана Андріївна. — Працюємо через Viber, тому що мобільний Інтернет переважно є. Дехто провів і додому, забезпечив дітей ноутбуками, але це десь 3 відсотки від усіх учнів. На онлайн-уроках теж присутні не всі. Для тих, у кого немає Viber, роздруковуємо та розвозимо чи передаємо матеріали. Тому для нас дистанційне навчання — випробування, а для батьків — тим паче. Після закінчення дев’яти класів, за словами Світлани Мички, випускники зазвичай продовжують навчання в Кричильську, у коледжах, училищах або обирають вечірню форму навчання.

Сарни Рівненської області.

Фото Василя СОСЮКА.