Зустрічі на найвищому рівні дають можливість підбити підсумки співробітництва між Україною та ЄС за рік, що минув, та визначити пріоритети взаємодії на найближче майбутнє, обговорити розвиток ситуації в Україні та Європейському Союзі, узгодити позиції щодо актуальних міжнародних питань та підписати важливі документи.

Днями, перебуваючи в Брюсселі, віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина розповіла, що Київ очікує від саміту підписання Угоди про спільний авіаційний простір (САП або Угода про «відкрите небо»), розгляду питання енергетичної безпеки та зеленого переходу України, а також перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема, оновлення торговельних преференцій для доступу української продукції на ринки ЄС.

Аби дізнатися, які очікування від саміту Україна — ЄЄ має європейська сторона, «Голос України» звернувся до Представництва ЄС в Україні.

— Які ваші прогнози стосовно результатів саміту, чи буде підписано важливі документи?

— Саміт підкреслить постійну та ефективну підтримку Євросоюзом реформ, що нині здійснюються в Україні. Це буде нагода привітати проведені зміни, але також і наголосити на необхідності й надалі виконувати взяті зобов’язання щодо безперервності та незворотності зі шляху реформ, особливо у сфері права та судочинства. Саміт також стане можливістю для ЄС знову висловити нашу повну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Ми очікуємо, що під час саміту відбудеться підписання Угоди про спільний авіаційний простір України та ЄС, а також Угоди про участь України у програмі «Горизонт Європа» (проект, спрямований на підтримку наукових досліджень. — Ред.).

— Чи йтиметься про промисловий безвіз?

— Ви посилаєтеся на документ, який офіційно називається «Угода про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ACAA)». Робота над цим просувається. Існує специфічна процедура, якої слід дотримуватися. На саміті ЄС та Україна підіб’ють попередні підсумки перед початком операційної фази, метою якої стане розгляд виконання Україною відповідного законодавства ЄС.

— Як Євросоюз оцінює стан виконання Угоди про асоціацію?

— Двосторонні відносини між Україною та ЄС значно просунулися після набрання чинності цією Угодою в 2017 році. Україна досягла істотного прогресу в деяких сферах, зокрема — наближення законодавства до стандартів та правил ЄС. Щороку ЄС публікує Звіт про виконання Угоди про асоціацію, який містить відповідну оцінку. Як визнають українська та європейська сторони, реформи у сфері верховенства права та боротьби з корупцією мають вирішальне значення для загального успіху трансформації країни. Угода все ще містить велику кількість невикористаних можливостей. Повна її реалізація повинна залишатися пріоритетом для обох сторін.

— Чи можна вважати маніпулятивними заяви про неможливість навіть перспективи членства України в ЄС?

— Європейські прагнення України та її європейський вибір були визнані та схвалені ЄС, що зазначено в Угоді про асоціацію, а також у Декларації саміту Східного партнерства 2017 року. ЄС та Україна поділяють зобов’язання щодо зміцнення політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом на основі Угоди про асоціацію, включаючи її глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі. Просування вперед процесу реформ та наближення до європейських стандартів є найкращим інструментом для досягнення цієї мети.