Під час передачі гуманітарної допомоги Маріупольському військовому госпіталю.

У палатах військового шпиталю тепер нові функціональні ліжка та меблі.

Сучасні медикалізовані електричні ліжка, спеціалізовані матраци, медичні меблі та інше обладнання передано лікувальному закладу в рамках міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід» та з нагоди Дня захисників і захисниць України.

Як зазначив засновник ініціативи, командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, передача обладнання військово-медичному закладу стала можлива завдяки взаємодії французьких партнерів та українських перевізників, які здійснюють доставку гуманітарного вантажу медичного призначення. Результат цього партнерства — забезпечення військовим медикам можливості надавати якіснішу та ефективнішу допомогу як українським військовослужбовцям, так і цивільному населенню.

— Одним із головних напрямів нашої стратегічної ініціативи є цільова допомога військово-медичним закладам, які розташовані на території Донецької та Луганської областей, а також забезпечення їх усім необхідним, — наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв. — Сподіваюся, що нашими добрими вчинками ми повертаємо їм усім відчуття комфорту та підтримки.

Міжнародна стратегічна гуманітарна ініціатива «Допомога Схід», що була започаткована у 2018 році за ініціативи та сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва, є багатопрофільною та різноплановою програмою ціле-спрямованих дій із надання ці-льової допомоги медичним закладам та мирному населенню Донецької та Луганської областей, а також іншим регіонам України.

Відправку гуманітарних вантажів із Франції в Україну здійснює Асоціація «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» (віце-президент Діана Дольс) за підтримки Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України на чолі з Леонідом Костюченком. Керівник—координатор проекту в Україні — офіцер Командування Об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий. У 2021 році до участі в проекті долучилося ТОВ «Санагро» в особі директора Олександра Скрипки. Гуманітарний вантаж до Маріупольського військового шпиталю був доставлений із Франції саме цим підприємством.

Начальник Маріупольського військового госпіталю Михайло Байло у день надходження гуманітарної допомоги сказав: «Стратегічна гуманітарна ініціатива «Допомога Схід» досить давно співпрацює з підрозділами Об’єднаних сил, зокрема зі шпиталями, з питань надання допомоги. Для нашого шпиталю це досить істотна підтримка. Так, спеціалізовані медичні ліжка передано нами до відділень реанімації та інтенсивної терапії, хірургії і травматології».

За словами начальника військового госпіталю, отримання медичним закладом одних лише 33 функціональних ліжок дало змогу зекономити не менш як мільйон гривень бюджетних коштів. Адже вартість аналога такого ліжка, якщо його довелося б закуповувати в постачальників, становить майже 30 тисяч гривень. «Ми таких отримали 33 одиниці, відтак економія становить приблизно один мільйон, — каже начальник госпіталю. — Це лише що стосується ліжок, а там також було інше обладнання, меблі тощо».

Застосування спеціалізованих медичних ліжок має низку відчутних переваг для пацієнтів шпиталю. Ці ліжка можуть автоматично, за допомогою електричного управління, приймати різні положення, які даватимуть змогу зменшувати навантаження й робити перебування поранених і хворих у відділеннях зручнішим, а також, відповідно, певним чином полегшити роботу персоналу з цим контингентом.

— Усе отримане військовим шпиталем обладнання є сучасним і доречним, — наголосив Михайло Байло. — Потреба в таких засобах однозначно існує, а поточна ситуація не завжди, на жаль, дає нам змогу закупити все, що хотілося б. І саме завдяки таким проектам міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід», що реалізована сьогодні, з’явилася можливість отримати ті речі, які хотілося б придбати, але з різних причин не вдавалося. Тому засновникам, фундаторам цієї ініціативи — наша щира подяка. Усе отримане обладнання, витратні засоби, меблі та інші предмети будуть використані за призначенням. Ми раді отриманню госпіталем такої підтримки.

Усе майно, що надійшло, встановленим порядком буде поставлено на баланс.

— Чи обговорювалась попередньо з благодійниками потреба госпіталю в конкретних засобах і обладнанні?

— Звичайно, ми з пані Діаною Дольс попередньо обговорювали всі ці питання.

— Чи очікуєте на продовження допомоги в подальшому? Якою є потреба шпиталю щодо іншого обладнання та інших матеріальних засобів лікування?

— Безумовно, такі очікування є. По-перше, ми продовжуємо комунікувати з пані Діаною Дольс як із контактною особою. По-друге, ми розуміємо: немає межі досконалості. Звичайно, ми хотіли б багато чого. Але розуміємо, що всі побажання ми задовольнити не можемо. Істотну частку потреби ми забезпечуємо за рахунок коштів, що надаються Командуванням Медичних сил як складової Збройних Сил України. Як приклад: у поточному році Командуванням для здійснення закупівель нашим шпиталем було виділено майже дев’ять мільйонів гривень, не враховуючи централізованих поставок. Однак завдяки тому, що є можливість контактувати з благодійниками, зокрема із фондом «Допомога Схід», ми можемо спрямувати державне фінансування на закупівлю медикаментів та медичної апаратури, тоді як силами благодійників закриваються питання меблів та іншої допоміжної бази. Якщо пані Діана зможе нам у цьому допомогти, то це було б дуже чудово. Ми обговорювали вже декілька напрямів роботи, і визначені перспективи надихають. Якщо все справді вдасться, то це буде досить істотною допомогою.

Віце-президент Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» Діана Дольс, коментуючи подію, зазначила: «Сьогодні ми передали першу партію гуманітарної допомоги Маріупольському військовому госпіталю, створеному на місці колишнього 61-го ВМГ трохи більш як рік тому.

Ці 33 комплекти (багатофункціональні ліжка, матраци, тумби) для реанімаційного, хірургічного та травматологічного відділень, меблі та медичні витратні матеріали — лише початок нашої співпраці з госпіталем. В Україну вже зайшов та чекає розмитнення вантаж із ліжками для інфекційного та терапевтичного відділень, меблями та канцелярськими виробами. Також плануємо передачу офісних меблів і обговорюємо можливість забезпечення госпіталю деяким обладнанням. Це ті потреби, які були визначені разом із начальником госпіталю Михайлом Байлом, і ми будемо поступово намагатися їх закрити.

Наша асоціація «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» була створена у 2014 році, на самому початку війни. Небайдужі діаспоряни та французи об’єдналися для допомоги Україні в її боротьбі з російським агресором. Допомога військовим медикам та прифронтовим лікарням є пріоритетом нашої допомоги і залишається ним уже сім років поспіль.

Особливу увагу ми приділяємо забезпеченню військових госпіталів: після вивчення потреб допомога їм формується дуже ретельно. Ви не побачите в наших проектах нав’язану госпіталям допомогу, абсолютно всі передачі — це результат звернення самого госпіталю з проханням про підтримку, надання переліку потреб та узгодження з ним кожної одиниці допомоги, яка планується до передачі. A під час переобладнання палат підбираємо навіть ліжка та меблі під їх дизайн.

Лише цього року, крім цивільних лікарень у районі ООС, допомогу вже отримали Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», військово-медичні клінічні центри східного (м. Дніпро), північного (м. Харків) та південного (м. Одеса) регіонів, Одеський військовий санаторій, 65-й ВМГ та Маріупольський госпіталь. Днями виходить ще один гуманітарний автопотяг для ВМКЦ східного регіону в місті Дніпрі.

Тож зупинятися ми не збираємося!».

Донецька область.

Фото з відкритих джерел.