За рейтинговими результатами головуючий Руслан Стефанчук поставив на голосування пропозицію про обрання Олександра Корнієнка на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради України. Його кандидатуру підтримали 256 народних депутатів, тож головуючий запросив Олександра Корнієнка зайняти місце в президії.

А на початку засідання, після виступів представників депутатських фракцій та груп із заявами та повідомленнями, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав, що 8 жовтня народні депутати затвердили процедуру обрання Першого заступника голови парламенту та запропонував перейти до розгляду цього питання. Він надав слово кандидатам на цю посаду Олександру Корнієнку («Слуга народу») та Софії Федині («Європейська солідарність») для публічного оголошення заяв про конфлікт інтересів під час розгляду цього питання.

Олександр Корнієнко у своєму виступі зазначив, що відповідно до Конституції та законів України Перший заступник Голови Верховної Ради веде організаційну та іншу роботу з питань взаємодії парламенту з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, з питань підготовки розгляду проекту держбюджету на відповідний рік та звіту про його виконання, а також з питань здійснення Верховною Радою та її органами законопроектної діяльності, законодавчої процедури та контрольної функції.

Ростислав Тістик, Олександр Ковальчук.

Окреслюючи завдання із законотворчої діяльності, О. Корнієнко підкреслив, що це найголовніше завдання парламенту, оскільки народ очікує якісних законів, постанов та інших рішень. У частині покращення взаємодії з органами виконавчої влади він звернув увагу на необхідність покращення комунікації з міністерствами та центральними органами виконавчої влади, представники яких не завжди вважають за потрібне з’являтися на засідання комітетів чи відгукуватися на контрольні запити. Також О. Корнієнко наголосив, що буде продовжено розробку плану законопроектних робіт у рамках трикутника: Верховна Рада — Кабінет Міністрів — Офіс Президента. Роботу над підготовкою проекту держбюджету він назвав однією із найголовніших функцій Верховної Ради та наголосив на необхідності покращення бюджетних процедур, щоб вони стали прозорішими та зрозумілішими не лише представникам профільного комітету, а й усім народним депутатам.

«Одним із основних системних завдань, які я бачу перед собою та які поставили представники нашою політичної сили та Президент України, — це реформа Верховної Ради. Це не перша реформа, яка відкладалася роками до кращих часів, аж поки не настали гірші часи. І це не перша реформа, яку доведеться втілювати в життя через волю нашої команди», — підкреслив О. Корнієнко.

За його словами, проведення комплексної реформи залежить від того, чи будуть подолані наслідки старої політики та чи перетвориться парламент на нову, сучасну та ефективну інституцію, якій довіряє суспільство. «Маємо зробити так, щоб реформи не «тонули» в парламенті, щоб вони ефективно ухвалювалися і працювали на людей, на державу і на майбутнє країни, а це означає зробити процедури прозорими та ефективними», — сказав О. Корнієнко, наголосивши, що парламент повинен залишатися місцем для дискусій, адже саме тут узгоджуються суспільні інтереси та компроміси. Водночас, зауважив він, парламент — це не лише місце для дискусій, бо Верховна Рада — це орган, від роботи якого люди чекають результатів. «Процедура важлива, демократія — це процедура, але хто сказав, що ми повинні неухильно слідувати процедурам, які були створені за доби старої політики, і були налаштовані на те, щоб законсервувати корупцію та брехню. То хіба ми з вами не маємо права змінити процедуру заради більш ефективного та спроможного парламенту?» — запитав він, закликавши продемонструвати політичну волю для реформування Регламенту. «Потрібна комплексна реформа парламентських процедур та процесів. Інакше парламент й надалі буде товкти воду в ступі, гальмуючи процес трансформації країни. А люди будуть чесно давати нам оцінку», — зазначив О. Корнієнко, зауваживши, що рівень довіри до парламенту наразі на рівні 3 відсотків.

Ключовим напрямом реформи парламенту він назвав модернізацію Регламенту та внутрішніх процедур. «Потрібно дискутувати, знаходити спільні позиції. Ця дискусія буде нелегкою, але з неї народиться істина», — сказав О. Корнієнко, нагадавши, що до цього також спонукають незалежний аудит місії Пета Кокса та низка рішень Конституційного Суду.

Виступ голови депутатської фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко з трибуни Верховної Ради щодо ситуації в енергетиці.

Звернувшись до теми роботи апарату Верховної Ради, О. Корнієнко наголосив, що він повинен стати флагманом парламентської реформи, а не місцем відсиджування на важливих посадах. «Це неможливо без модернізації, і законопроект про парламентську службу та про роботу помічників-консультантів уже готовий до другого читання», — повідомив він, наголосивши на необхідності цифровізації процесів в апараті парламенту, модернізації сервісів та господарчих служб апарату Верховної Ради, комунікації Верховної Ради з виборцями і, зокрема, парламентських ЗМІ — телеканалу «Рада» і газети «Голос України», завершення заміни системи голосування в сесійній залі на сучасну та захищену.

«Також є низка тактичних завдань: подолання парламентського спаму, поліпшення якості законопроектів, які пропонуються до розгляду, чітке законодавче унормування діяльності коаліції та опозиції, врегулювання питань парламентської етики», — зазначив О. Корнієнко, висловивши переконання, що Верховна Рада може провести ці зміни швидко та якісно, довівши, що парламент може бути дієвим, ефективним та сучасним.

Софія Федина у своєму виступі наголосила, що Україна є парламентсько-президентською республікою, тому Верховна Рада є не лише єдиним законодавчим органом, але й структурою, яка визначає засади внутрішньої та зовнішньої політики, затверджує загальнодержавні програми, здійснює парламентський контроль за процесами, які відбуваються в державі та відображає суверенну волю українського народу. «Парламент — це місце, де пишеться фундамент української держави, тому кожен з нас відповідальний перед законом та перед Богом», — сказала С. Федина, закликавши докласти всіх зусиль, щоб законодавчий орган став кращим та захищав інтереси українських громадян.

Після виступів представників депутатських фракцій та груп відбулося рейтингове голосування за кандидатури народних депутатів Олександра Корнієнка і Софії Федини.

Парламентарії 228 голосами проголосували за продовження роботи у вівторок до завершення розгляду питань порядку денного та 249 голосами підтримали проект постанови про внесення змін до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 5893-8).

Після перерви головуючий оголосив до розгляду низку проектів постанов про скасування рішення Верховної Ради України від 23 вересня 2021 року щодо прийняття у другому читанні та в цілому законопроекту про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). Проекти постанов представили народні депутати Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Михайло Бондар, Олег Синютка, Володимир В’ятрович, Ірина Фріз, Ростислав Павленко, Вікторія Сюмар, Марія Іонова та Василь Німченко.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Сергій Кальченко повідомив, що комітет рекомендував Верховній Раді визначитися щодо прийняття чи відхилення цих проектів постанов шляхом голосування. За результатами голосування усі проекти постанов було відхилено.

В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро у відповідність до вимог Конституції України (№ 5459-1).

Головуючий Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток морської галузі та інфраструктурні реформи», а також повідомив про виключення із фракції «Слуга народу» народної депутатки Людмили Буймістер.

Із виступів уповноважених представників Депутатських фракцій та груп

Тарас БАТЕНКО, група «Партія «За майбутнє»:

— Десять днів минуло з часу смерті нашого колеги Антона Полякова. Досі ми не маємо зрозумілої відповіді від правоохоронних органів щодо всіх обставин смерті Антона Едуардовича. Ми чуємо різні інсинуації, які лунають на цю тему, і ми вкотре, наша депутатська група, родина, близькі та друзі звертаємось до Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, інших правоохоронних органів щодо швидкого, об’єктивного неупередженого результату розслідування. Ми хочемо почути правду з цього питання.

Роман ЛОЗИНСЬКИЙ, фракція «Голос»:

— У цей день, 19 жовтня 2014 року на Луганщині, рятуючи своїх побратимів, загинув Віктор Гурняк, псевдо Гард. Я попросив би всіх вшанувати хвилиною мовчання одного з українських воїнів, який віддав своє життя за Україну. (Хвилина мовчання). Буквально нещодавно Віктору посмертно присвоєно звання Героя України. Я дякую Президенту Зеленському, який нарешті вшанував пам’ять Віктора Гурняка, який як і тисячі полеглих за нашу батьківщину заслуговують на вшанування пам’яті в назвах вулиць чи наукових стипендій. Але не заслуговують на звання Герой України моральні колаборанти, московські прихвосні, які й досі співпрацюють з РФ, визнають окупаційні адміністрації чи отримують російське громадянство... Ми з однодумцями зареєстрували законопроект, який позбавляє звань Герой України та державної фінансової допомоги всіх колаборантів, які перейшли на бік ворога. Я закликаю парламент та Президента Зеленського підтримати цю ініціативу, аби вшанувати пам’ять справжніх героїв.

Данило ГЕТМАНЦЕВ, фракція «Слуга народу»:

— Хочу привітати нас, що ми нарешті повертаємось до звичайної роботи і до прийняття рішень, на які чекають люди. Перед нами, насправді, стоять істотні виклики. Світ, Європа стикнулись із надвисокою ціною на газ. Незважаючи на це, уряд зробив усе можливе, щоб зафіксувати тарифи для населення та бюджетних установ. Проблему розв’язано шляхом укладання меморандуму з органами місцевого самоврядування, відповідно до якого органи самоврядування у наступному році одержать 4% від ПДФО, а також додатково акцизний податок. Буде знято арешт із рахунків підприємств теплокомуненерго та надано істотну допомогу регіонам із низькою податкоспроможністю. Крім того, ще одним викликом є COVID. Саме тому закликаю всю залу відійти від звичної для деяких опозиційних сил восени істерії та пророкування апокаліпсису, а зосередитись на роботі, на яку дуже чекають від нас люди.

Олександр КОЛТУНОВИЧ, фракція «ОПЗЖ»:

— Стрімке падіння доходів, рівня життя та рекордні захворюваність та смертність від COVID-19, чергове здорожчання вартості комунальних послуг, тотальне зубожіння, рекордні борги із зарплат, платіжки та інше. Провали в євроінтеграції на тлі фактичного скасування мораторію на експорт лісу-кругляку. Зовнішньополітична та зовнішньоекономічна ізоляція країни, скандали з відмиванням коштів та офшори — це все Україна Зеленського. Країна, яка фактично не придатна для проживання... Ось яку країну готує Зеленський, не сприймає нашої критики та альтернативного курсу країни. Він не визначає ні фіскальну, ні бюджетну, ні митну, ні економічну політику, яка фактично сьогодні має бути фундаментом відродження національної економіки. На сьогодні замість того, щоб займатися економічними та соціальними питаннями, Президент займається виключно незаконними антиконституційними речами...

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Нині в країні розвивається повномасштабна енергетична криза. Європейська комісія вийшла зі спеціальним комюніке відносно того, що має робити кожен уряд в Європейському Союзі для того, щоб захистити країни, людей і бізнес. Натомість, ми знаємо, що собівартість українського газу 1 гривня, продають його за 7, а бюджетній сфері — за 13. Посередники заполонили цю систему і корупція досягла апогею в перепродажі. Для промисловості ціна на газ доходить до 50 гривень за кубометр. Через місяць матимемо недоступні для людей ціни на продукти та товари першої необхідності. У нас також під загрозою посівна, бо добрива для аграріїв будуть недоступні. На складах немає вугілля, в сховищах достатньої кількості газу. Нам треба приймати надзвичайний стан в енергетиці. Вимагаємо негайної наради з Прем’єр-міністром і перегляду проекту бюджету.

Олег КУЛІНІЧ, група «Довіра»:

— До нас звертаються лідери громад зі скаргами на величезні проблеми, які виникають під час укладання договорів із постачальниками газу для бюджетних установ. Тендери просто не відбуваються через відсутність учасників. Навіть за 30—35 гривень за кубометр ніхто не хоче постачати газ. А йдеться про школи, дитячі садки, лікарні... Хотілося б, щоб уряд звернув увагу на ці проблеми. Проблему краще розв’язувати на законодавчому рівні. Треба або виводити бюджетні установи з-під окремих норм закону про публічні закупівлі, або дати їм можливість укладати договори із постачальниками останньої надії, або підвищити для них поріг закупівель. Ці зміни ми могли би передбачити в законопроекті № 5289, який спрощує організацію та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Європейська солідарність»:

— За останній місяць — ми серед лідерів за рівнем смертності від коронавірусу в світі, а медики знову зіштовхнулися із переповненими реанімаціями та нестачею кисню. Два тижні тому Прем’єр-міністр запевнив, що Україна на 99 відсотків готова до опалювального сезону. Але це неправда. Вугілля на складах ТЕЦ у чотири рази менше від норми. Обіцяного дешевого газу втричі менше. Коли сховища потрібно було заповнювати паливом за нижчими цінами, влада всі гроші спрямувала на будівництво... Регіони не мають можливості опалювати школи, дитячі садочки, переповнені лікарні, а у мільйонів найбідніших відібрали право на субсидію. Наша фракція вимагає негайно розглянути зміни до бюджету № 6006, щоб розподілити 2,7 мільярда доларів від МВФ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.