Запуск опалення у Києві триватиме майже тиждень, адже у місті одна з найпотужніших у Європі систем теплопостачання.

Загальна протяжність теплових мереж становить понад 2,7 тис. км, а кількість житлових будинків — понад 11 тисяч. З початку жовтня тепло вже отримували майже 400 міських шкіл, 513 дитячих садочків і половина столичних лікарень.

Зазначимо, що у Києві тарифи на опалення для населення залишаються незмінними: вартість 1 Гкал тепла — 1654,41 грн з ПДВ. Це стало можливим, зокрема, завдяки рішенню Київради збільшити статутний фонд комунального підприємства «Київтеплоенерго» на 2 мільярди гривень.

Міська влада наголошує, що це один з антикризових кроків в інтересах споживачів і чи не єдина можливість стримати зростання цін.

Додамо: за останні три роки, відколи КП «Київтеплоенерго» повернули громаді міста, у столиці вже проклали 340 кілометрів нових труб теплотраси європейської якості. Гарантійний термін експлуатації — 40—50 років. Такі кроки допомагають уникати аварій взимку.

Тим часом в Україні продовжують від’єднувати енергоблоки через катастрофічний брак вугілля. Так, у суботу, 23 жовтня, за даними Укренерго, через відсутність вугілля припинила роботу Слов’янська ТЕС. Обидва блоки станції повністю зупинили.

За даними Міненерго, станом на вечір 22 жовтня, антрацитового вугілля на ТЕС залишалося максимум на добу. Менше ніж на десять днів роботи мають запаси палива Трипільська, Зміївська, Криворізька, Запорізька, Бурштинська, Вуглегірська та Курахівська ТЕС.

Якщо взяти до уваги, що в Україні через відсутність палива або ремонт не працюють 20 із 23 енергоблоків ТЕС держкомпанії Центренерго, то жодної критики не витримують недавні заяви урядовців про готовність до опалювального сезону. Він, нагадаємо, стартував з запасами вугілля майже вчетверо меншими за норму. За тиждень запаси знизилися на 5,9 %, до 753 тисячі тонн, хоча за планом мають становити 2,896 млн тонн.

На жаль, нікому чомусь навіть на думку не спало підметушитися і заздалегідь закупити його у США, Австралії або у Південній Африці, як 2017-го. Тоді правда, це викликало насмішки і глузування, зате нині, схоже, декому буде не до сміху.

Насамкінець — про газ. «Нафтогаз України» очікує стабілізацію цін на газ до травня наступного року...», — заявив глава компанії Юрій Вітренко в інтерв’ю Deutsche Welle.
«...сподіваємося, що до травня ціна нормалізується, і коли ми фіксуватимемо ціни на наступний період, ми це робитимемо на прийнятному рівні для більшості українських споживачів...», — сказав Вітренко і запевнив, що Україна не розглядає варіант відновлення закупівлі газу в РФ.

Також глава Нафтогазу наголосив на необхідності зниження споживання газу українцями до європейського рівня.

Не утримаємося і наведемо коментар експерта ЖКГ Олега Попенка. Він, зокрема, каже, що «...ми могли б платити за «гарячі» послуги вдвічі менше, якби модернізували будинки, а половину вартості нам би компенсував Фонд енергоефективності. Але через непрофесіоналізм Фонду все провалено... замість покарання — високі нагороди: 56 працівників Фонду отримують 20 мільйонів грн на рік!

Коментарі зайві?