Разом з оновленням Вищої кваліфікаційної комісії суддів це забезпечить реалізацію найсміливішої судової реформи за всі 30 років Незалежності. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко (на знімку).

«Жоден інший Президент за всю історію України не здатний був забезпечити це. Окрім Володимира Зеленського. Решта очільників держави лише намагалися перетасувати суддів всередині системи так, щоб мати особистий вплив на судову систему. Тільки Володимир Зеленський забезпечив реальний інструмент для незалежного оновлення системи», — наголосив він.

Відтепер зміниться роль міжнародних експертів — тих, хто реально не пов’язаний із суддівськими кланами в Україні, але водночас достатньо фаховий. Саме їхня оцінка буде вирішальною під час добору кандидатів на посади у Вищій раді правосуддя. Тож у підсумку будуть обрані фахові й доброчесні кандидати на посади.

Окрім того, процес призначення буде повністю відповідати Конституції — суб’єктами призначення залишаються відповідні інституції України.

«Завдяки переконливим аргументам і Президента Зеленського, й інших членів команди влади, а також завдяки чіткій політичній волі на реформу — противники реформи програли. Рада суддів виконала свою частину роботи, обравши своїх членів Етичної ради», — зазначив Перший заступник глави парламенту.

Як підсумував Олександр Корнієнко, повідомляє прес-служба «Слуги народу», реалізація судової реформи є не тільки фундаментальним національним інтересом для України, а й зобов’язанням нашої країни перед західними партнерами, це один із найважливіших елементів нашого руху в Євросоюз і НАТО.

Фото sluga-narodu.com.

Обговорять виклики і співпрацю з НАТО

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко візьме участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна—НАТО (UNIC), що відбуватиметься 26 та 27 жовтня в Одесі. Про це повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради України.

У рамках заходу передбачено низку дискусій, зокрема:

— порядок денний реформ в Україні: досягнення та виклики;

— оцінка співробітництва Україна—НАТО;

— виклики безпеці в Чорноморському регіоні: українська перспектива;

— виклики безпеці в Чорноморському регіоні: регіональні перспективи;

— територіальний ревізіонізм Росії в Чорноморському регіоні;

— «русский мир» в Чорноморському регіоні: протидія російській підривній діяльності та дезінформації в Україні;

— Кримська платформа: інструмент з деокупації Криму.