Експонати з Києва, Сімферополя, Севастополя, Керчі та Бахчисарая виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі (Нідерланди).

Апеляційний суд Амстердама, де проходили слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота», ухвалив рішення повернути експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію суверенної держави Україна. Як повідомляє Укрінформ, відповідне рішення суд оголосив у вівторок, 26 жовтня. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. Нагадаємо, що колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.

14 грудня 2016 року окружний суд Амстердама ухвалив рішення про повернення «скіфського золота» Україні. Однак Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду. В жовтні 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про «скіфське золото» щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи. 22 квітня 2021 року в Апеляційному суді Амстердама відбулися вирішальні дебати сторін. І ось ще одне рішення на користь України.

Однак ставити крапку в цій справі ще зарано. Чотири кримські музеї — Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник «Херсонес Таврійський» — ще мають право звернутися до Верховного суду Гааги в Нідерландах, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду в Амстердамі. Доки триває судова тяганина, «скіфське золото» зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Фото: radiosvoboda.org