Виявили їх на місці колишніх боїв за Ковель біля сіл Дольськ, Дубове, Черкаси члени пошукового загону «Відродження», який із самого початку його створення очолює полковник ЗСУ, учасник АТО/ООС Вадим Дорофєєнко.

На жаль, ідентифікувати змогли лише одного. Це молодший сержант, кулеметник 712-го полку 132-ї стрілецької дивізії, уродженець Тамбовської області Росії Михайло Матвєєв. Зробити це вдалося завдяки залишеній ним у патронній гільзі записці. До цього часу бійця вважали зниклим безвісті. Поруч із Михайлом Матвєєвим у зруйнованому бліндажі виявили останки ще шістьох бійців, для яких бій 16 квітня 1944 року біля села Дубове став останнім.

Участь у перепохованні взяли заступники голів Ковельської райради Андрій Броїло та Ковельської РДА Роман Кульцман, голови обласної і Ковельської районної організацій ветеранів України Геннадій Гулько і Валентина Січкар, керівники Люблинецької селищної територіальної громади, духовенство Української православної церкви.

Священнослужителі відправили панахиду за загиблими воїнами, потім прозвучав салют.

Відзначимо, що на меморіальному кладовищі біля села Мощена вже знайшли останній спочинок 310 воїнів, останки яких уже в наш час виявив пошуковий загін «Відродження». З них лише 40 вдалося ідентифікувати. Пошук загиблих героїв Другої світової триває.

Волинська область.

На знімку: військове меморіальне кладовище біля села Мощена Ковельського району.

Фото автора.