Представники КНР і України дали початок «Китайсько-українському тижню популяризації зимових Олімпійських і Паралімпійських ігор у Пекіні».

У Києві з цієї нагоди Посольство КНР дало старт «Китайсько-українському тижню популяризації зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор в Пекіні». «Через 100 днів на стадіоні «Пташине гніздо» знову буде запалено Олімпійський вогонь. З 4 по 22 лютого 2022 року тут відбудуться XXIV Олімпійські та Паралімпійські ігри. Пекін стане першим у світі містом — господарем літньої та зимової олімпіад», — зазначив у вітальному слові посол КНР в Україні Фань Сяньжун.

З української сторони в урочистостях взяли участь міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, віце-президент Національного олімпійського комітету, член МОК Валерій Борзов, перший заступник міністра молоді та спорту Сергій Симонов, президент Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич, а також кандидати до нашої Олімпійської збірної —біатлоністи Артем Прима, Ірина Петренко та інші почесні гості.

Посол КНР в Україні Фань Сяньжун запевнив, що Китай повністю готовий до проведення зимових Олімпійських ігор. «Голова КНР Сі Цзіньпін неодноразово особисто керував робочим процесом на місцях проведення робіт. Він пропонує презентувати світові мінімалістичну, безпечну та блискучу Олімпіаду. Тому Китай твердо дотримується принципів зеленої екології (усі об’єкти змагань використовуватимуть лише відновлювальну енергію. — Ред.), загальнодоступності, відкритості та чесності, в тому числі під час виконання підготовчих робіт. Стадіони зведені за найвищими стандартами», — зазначив посол Китаю.

Символи XXIV зимової Олімпіади в Пекіні.

Про грандіозну роботу над зведенням структури Олімпіади розповіла тематична виставка, яку представили гостям урочистостей. Китайці, зокрема, відзвітували, що в грудні 2020 року було завершене основне будівництво центру зі стрибків з трампліна «Сюе Жуї», стадіону ковзанярського спорту «Льодова стрічка» та змагального майданчика Чжанцзякоу. Раніше, восени 2019-го, китайці звели постійний об’єкт для змагань зі стрибків на сноуборді з трампліна «Біг-ейр Шоуган» та санно-бобслейний центр. У червні 2019 року вони офіційно завершили будівництво міжнародного аеропорту «Дасін» у Пекіні. Він обслуговуватиме пасажирів, які прибуватимуть на змагання, а також, як твердять організатори, стане й одним з місць проведення ігор. Крім того, вже відкрито високошвидкісну безпілотну залізничну дорогу Пекін — Чжанцзякоу, яка обслуговуватиме учасників ігор. Безпілотний потяг, швидкість якого досягає 350 кілометрів на годину, доправлятиме спортсменів з Пекіна до Чжанцзякоу лише за годину.

За словами посла КНР в Україні, Китай уже провів кілька тестових міжнародних змагань на олімпійських об’єктах та переконався у їх надійності.

Чекають на цю подію й українські спортсмени. Біатлоніст Артем Прима нагадав: «Усі прекрасно знають, що Олімпіада для будь-якого спортсмена — це головний старт в кар’єрі». Він запевнив, що наші спортсмени наполегливо готуються до змагань. За словами заступника міністра молоді та спорту Сергія Симонова, Україна увосьме братиме участь у зимовій Олімпіаді. Очікується, що майже 50 наших спортсменів змагатимуться у 12 видах спорту.

«Україна — сильна держава у зимових видах спорту, її спортсмени досягли видатних результатів. Упевнений, що під час Олімпійських та Паралімпійських ігор у Пекіні вони досягнуть ще більших висот. Китай та Україна завжди розвивали позитивну співпрацю у сфері спорту. Сподіваюся, що ці ігри стануть можливістю для двох держав ще більше поглибити спортивну співпрацю та обмін досвідом», — підсумував Фань Сянжун.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.