Конференцію розпочали з хвилини мовчання в пам’ять про жертв пандемії COVID-19.

Представники майже 200 країн протягом двох тижнів мають обговорити механізми боротьби з глобальним потеплінням. А головне — дійти в цьому питанні консенсусу, що найважче. І це знову підтвердив саміт «Великої двадцятки», який відбувся вихідними в Римі. Попри те, що його учасники домовилися досягти вуглецевої нейтральності, однак конкретних термінів погодити не змогли. Також лідери «двадцятки» зобов’язалися не вкладати гроші у вугільні електростанції, але… лише за межами своїх країн.

Водночас «Велика двадцятка» підтвердила попередні зобов’язання багатших держав зібрати 100 мільярдів доларів допомоги бідним країнам для боротьби зі зміною клімату, повідомляє DW. До речі, проблема поповнення Зеленого фонду буде одною з головних тем обговорення у Глазго.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив у Твіттері, що саміт у Римі не ви-правдав його надій. «Хоча я і вітаю прихильність G20 рішенням світового масштабу, я залишаю Рим з нездійсненими надіями, але принаймні вони не поховані», — написав він.

Учені заявляють, що саміт у Глазго — останній шанс запобігти катастрофі. У новій доповіді Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), оприлюдненій перед початком конференції, констатується, що останні сім років стали найспекотнішими за всю історію спостережень, а рівень Світового океану піднявся до нового максимуму.

«Звіт ВМО свідчить, що планета змінюється буквально на наших очах. Екосистеми руйнуються по всьому світу, — заявив у відео-
зверненні генсек ООН. — Учені сказали своє слово, тепер черга за світовими лідерами. СОР26 повинна стати зламним моментом. Ми повинні діяти негайно».

Тож головною подією конференції є саміт світових лідерів, який стартував у понеділок і в якому, зокрема, бере участь Президент Володимир Зеленський. Плановано, що участь у сесіях конференції візьмуть майже 120 світових лідерів, в тому числі Президент США Джо Байден, Президента Франції Еммануель Макрон, Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, Голова Європейської Ради Шарль Мішель, Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Від світових лідерів очікують, що вони візьмуть нові зобов’язання стосовно скорочення викидів парникових газів у своїх країнах до 2030 року.

Фото з сайту Glasgow Climate Change Conference - COP26.