Шановні науковці, дорогі друзі!

У цьому році виповнюється 20 літ від часу проведення першого Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку. Користуючись такою нагодою, ЮНЕСКО ще раз звертає увагу на необхідність розвитку відкритої науки, що є необхідною умовою подолання глобальних викликів, які безпосередньо впливають на життєдіяльність людства та кожного із нас. Боротьба з глобальною пандемією, викликаною COVID, — це лише один з прикладів результативної взаємодії науки і суспільства.

Тема Всесвітнього дня науки 10 листопада 2021 року — «Створення спільнот, готових до клімату». Це девіз планетарного масштабу, а також виклик, який постає сьогодні перед людством та наукою.

Потопи та аномальна спека, проблеми з відсутністю питної води, економічні та соціальні потрясіння, голод та нові хвороби — усі ці загрози тісно пов’язані з глобальними змінами клімату. Їх подолання потребує наукового супроводження та консолідованих дій усього суспільства щодо правил життя та розвитку економіки.
Ключова роль у подоланні кліматичної кризи, безперечно, належить науці. Інноваційні та відповідальні рішення щодо подальшого розвитку суспільства та економіки знань стануть підґрунтям не тільки для суттєвого уповільнення глобального потепління, але в цілому покращення життя кожної людини. Нові відкриття та розробки вчених дадуть змогу перемогти хвороби, подолати голод, створити цілі галузі економіки та нові робочі місця.

Отже, держава повинна сприяти розвитку науки, виваженому формуванню стратегічних цілей і завдань наукового пошуку, належному фінансовому та матеріально-технічному забезпеченню, а також розвитку активної співпраці з міжнародними науковими організаціями.

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій максимально спрямовує свою діяльність на створення сприятливих умов діяльності вітчизняної науки, проводить роботу з оновлення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, активізації діяльності Національного фонду досліджень України. 

Значна увага приділяється підтримці молодих учених. За пропозицією Комітету з питань освіти, науки та інновацій збільшено з 30 до 50 кількість премій та стипендій Верховної Ради України для молодих учених.

Наука в Україні завдяки наполегливій праці наших учених має сучасні наукові школи, відомі технологічні розробки і надбання, їх високий професіоналізм високо цінується у всьому світі, підвищує авторитет держави.

Знання і досвід вітчизняних вчених відкривають широкі можливості для проведення плідних наукових досліджень, розробки та реалізації актуальних для української економіки та суспільства завдань, пов’язаних зі змінами клімату.

Щиро бажаю всім міцного здоров’я, натхнення, подальших успіхів у науковій і професійній діяльності, реалізації творчих ідей, нових відкриттів на користь українського народу та держави.

Сергій БАБАК, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.