Левову частку в загальній кількості збіжжя становить зерно кукурудзи. Його засипали у засіки понад три мільйони тонн. Качанисту продовжують збирати. Залишилося впорати ще менш як третину площ із загального клину в 327 тис. га. На круг намолочують в середньому понад 96 центнерів зерна — майже на 43 центнери більше порівняно з минулим роком. Гарно вродила кукурудза!

Та й загалом урожайність зернових в області — одна з кращих порівняно з іншими регіонами. У середньому ранні та пізні культури дають понад 71 центнер з гектара. Показник кращий від минулого року майже на 24 центнери.

За рахунок чого аграріям Вінниччини вдалося досягти таких високих результатів? З цим запитанням «Голос України» звернувся до директора Інституту кормів та сільського господарства Поділля кандидата сільськогосподарських наук Олександра Корнійчука.

— На перше місце я поставив би фактор оптимізації посівних площ, — каже Олександр Корнійчук. — Вдалося вибрати оптимальні співвідношення між усіма культурами. При цьому врахували якість ґрунтів, кліматичні умови. Для прикладу, якщо у нас дає гарну врожайність кукурудза на зерно, то чому б цим не скористатися? Кожен рік качанисту сіють на площі не менше 300 тисяч гектарів. Нині урожай збирають майже з 330 тисяч гектарів.

За словами співрозмовника, покласти в ґрунт насіння високої якості — це «азбука» для агронома. Зернові засівають насінням не нижче другої репродукції. «Зекономиш на насінні — втратиш урожай». Грамотне підживлення і догляд за рослинами у різні періоди вегетації — теж додаткові центнери. Нарешті про складні кліматичні умови. Якщо вони настають, аграрії краю мають адаптовані технології.

— Згадайте минулий рік, — продовжує Олександр Корнійчук. — Наші поля не дочекалися необхідної вологи. Не було оптимальної кількості опадів. А скільки зерна зібрали? Загалом понад 4,5 мільйона тонн! Хіба це поганий результат? Досягти його вдалося якраз за рахунок застосування технологій вирощування зернових за складних кліматичних умов.

Звичайно, не все спрацьовує так, як того хотілося б. Вирощування хліба — досить складний механізм. Торік підвела кукурудза. Не тільки через засуху. Трохи прорахувалися з гібридами. У більшості господарств висіяли насіння так званого розтягнутого періоду вегетації. За нестачі вологи воно не дало високого врожаю. Отримали менш як 60 ц/га. Порівняно з нинішнім показником у 96 центнерів мало, хоча в деяких регіонах і такій урожайності раділи б.

Кожен рік Інститут кормів та сільського господарства Поділля надає рекомендації для аграріїв щодо особливостей вирощування сільськогосподарських культур. Крім того, науковці постійно здійснюють моніторинг вегетації рослин. За словами Олександра Корнійчука, подекадно готують таку інформацію і поширюють її для сільськогосподарських підприємств різних форм власності.

Вінницька область.