Шість перлин українського кінематографа, зокрема кіно-класика — «Пропала грамота» Бориса Івченка і «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка, сучасні картини «Мої думки тихі» режисера Антоніо Лукіча, «Додому» Нарімана Алієва, представлені на Днях українського кіно, які вперше проходять у Мексиці.

Як повідомляють у Посольстві України в Мексиканських Сполучених Штатах, розпочався фестиваль з показу документального фільму «Міф» режисерів Леоніда Кантера та Івана Яснія, котрі розповіли історію життя всесвітньо відомого співака, соліста Паризької національної опери Василя Сліпака, який покинув велику сцену і пішов на фронт захищати Вітчизну та загинув від кулі російського найманця. 

Урочисте відкриття заходу в кінозалі Національного музею антропології Мексики, одній із найпрестижніших локацій Мехіко, присвячене ще одному видатному українцю — Юрію Кнорозову, мовознавцю, етнографу, маяністу, відомому основоположною роллю, яку відіграли його дослідження у розшифровці писемності мая.

«Попри те, що українське кіно має давні традиції і коріння, а сьогодні переживає справжнє відродження, у Мексиці та інших країнах Латинської Америки з ним майже не знайомі, — зазначила під час відкриття фестивалю Надзвичайний та Повноважний Посол України в Мексиці Оксана Драмарецька. — Тому головним завданням цього проекту є ознайомити з надбанням українського кінематографа мексиканську публіку. Українські стрічки дозволять краще зрозуміти як історію нашої держави, так і сучасні події — війну на Донбасі, боротьбу українського народу за свою свободу, незалежність і територіальну цілісність».

На початку заходу, в котрому взяли участь режисер, оператор Іван Ясній, експерт УКФ Людмила Серебренікова, директор Національного музею антропології Мексики Антоніо Саборіт, до присутніх у форматі онлайн звернувся голова Національної спілки кінематографістів України, очільник кіностудії імені Олександра Довженка Олесь Янчук, який наголосив на важливості для українсько-мексиканських культурних відносин Днів українського кіно в Мексиці та висловив сподівання, що незабаром в Україні буде організовано й Дні мексиканського кінематографа.

Іван Ясній (на знімку) підкреслив значимість таких фільмів, як «Міф», для розуміння того, що сьогодні відбувається в Україні. «Цього року ми відзначаємо 30 років відновлення Незалежності України після розпаду Радянського Союзу, — зазначив Іван Ясній. — На жаль, сьогодні ми знову змушені боротися за свою свободу. Цього разу через нашого агресивного сусіда, Російську Федерацію, яка вторглася в Україну в 2014 році, в результаті чого розпочалася війна, яка за 8 років забрала життя понад 13 тисяч українців. Так само, як і герой фільму «Міф» Василь Сліпак, який загинув від ворожої кулі, щодня українські воїни віддають життя, захищаючи свою землю. Ніхто з нас не дозволить собі стояти склавши руки, поки не настане справедливість і Росія заплатить за свої злочини».

Антоніо Саборіт висловив сподівання, що Дні українського кіно в Мексиці стануть традиційними.

Фото зі сторінки Посольства України в Мексиці.