Мар’яна Безугла.

Після виступів представників депутатських фракцій та груп із заявами та повідомленнями глава парламенту Руслан Стефанчук оголосив до розгляду проект постанови про проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, що могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України і становити загрозу національній безпеці України (№ 6324).

Голова Тимчасової слідчої комісії Мар’яна Безугла повідомила, що ТСК вивчила інформацію з відкритих джерел, отримала матеріали від уповноважених осіб державних органів зі свідчень, наданих ними під протокол, у тому числі, у закритому режимі, з додержанням вимог Закону «Про державну таємницю», заслухала представників офісу Генпрокурора та слідчих підрозділів Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань та громадських діячів і осіб, які могли мати доступ до інформації щодо роботи спецслужб. «Комісія за час своєї роботи отримала безпрецедентний для українського парламенту доступ до таємної та цілком таємної інформації і вперше в історії країни ґрунтовно розглянула діяльність розвідувального співтовариства», — підкреслила М. Безугла, поінформувавши, що парламенту пропонується взяти проміжний звіт до відома, направити його до відповідних органів та рекомендувати офісу Генпрокурора взяти на окремий контроль розслідування.

Під час обговорення Олексій Жмеренецький («Слуга народу») запевнив, що кожне речення у звіті підкріплене протоколами допитів чи певними документами. «Сьогодні дуже важливо передати до Інтерполу всі матеріали, які були накопичені українською розвідкою щодо сотень бойовиків, що воювали проти України», — сказав він, висловивши думку, що це дозволить покарати злочинців.

Ірина Геращенко («Європейська солідарність») запропонувала створити нову тимчасову слідчу комісію, де не буде конфлікту інтересів.

Анатолій Бурміч («ОПЗЖ») висловив думку, що це була спецоперація проти інтересів України.

Проект постанови № 6324 підтримав 251 народний депутат.

Парламентарії також підтримали пропозицію головуючого про запрошення 1 грудня до сесійної зали низки осіб для нагородження з нагоди 30-річчя проведення Всеукраїнського референдуму про підтвердження Акта проголошення незалежності України та прийняли проект постанови про внесення змін до порядку денного шостої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання (№ 5893-13).

Далі народні депутати підтримали проект постанови про звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів (щодо створення центрального органу виконавчої влади в сфері захисту прав дітей — Державної служби України у справах дітей, № 6135) (349 — «за») і законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, № 5600) — (255 — «за»).

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, охарактеризувавши законопроект      № 5600 як найважчий для комітету цього року, оскільки було подано понад 11 тисяч поправок та пропозицій, зазначив, що саме тому щодо нього було застосовано передбачену статтею 119-1 Регламенту процедуру. «За цією процедурою більшість депутатських фракцій та груп подали по п’ять поправок. Комітет виконав технічну роботу, підсумувавши подані поправки для врахування та додав до них пропозиції, які були враховані комітетом. Загалом таблиця до другого читання містить 159 поправок і пропозицій народних депутатів», — повідомив Д. Гетманцев, висловивши думку, що законопроект вийшов досить збалансованим та корисним для держави.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив, що дві фракцій подали заяву про відсторонення головуючого Руслана Стефанчука від ведення пленарного засідання. За наслідками голосування цю ініціативу підтримав лише 31 народний депутат.

Повернувшись до ведення засідання, голова парламенту оголосив до розгляду в другому читанні законопроекту про Службу військового капеланства (№ 4626). Законопроект ухвалено в цілому — «за» — 291 голос.

Також в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, № 4564).

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко оголосив про створення у Верховній Раді двох міжфракційних депутатських об’єднань — «Залізниця України» (голова — Микола Тищенко («Слуга народу») та «Гальорка» (голова — Сергій Власенко («Батьківщина»).

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що з 25 листопада по 10 грудня проходить всесвітня кампанія «16 днів проти насильства», яку вже 20 років підтримує Україна, та запросила переглянути розміщену в кулуарах парламенту виставку «Це не гра», яку спільно з Верховною Радою організували представники міжнародної організації «Біла стрічка».

На початку засідання із заявою виступив народний депутат Роман Соха, який оголосив про свій вихід із фракції «Слуга народу».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Ігор НЕГУЛЕВСЬКИЙ, фракція «Слуга народу»:

— 27 листопада у місті Нова Одеса стався вибух в одній з багатоповерхівок. Четверо загиблих, останнього дістали з-під завалів лише наступного дня. Вибух був такий потужний, що постраждали два під’їзди. Людям пропонували жити у місцевому гуртожитку, але ви розумієте, що це лише тимчасове житло. По-перше, хочу оголосити хвилину мовчання за загиблими (хвилина мовчання. — Ред.). По-друге, хочу попросити Президента Володимира Зеленського не залишатись осторонь цієї проблеми. Знаю, що гроші вже розподілено, але це екстрена ситуація, а місцеві бюджети не потягнуть придбання житла. Будь ласка, допоможіть людям, що в зиму залишились без даху над головою.

Тарас БАТЕНКО, група «Партія «За майбутнє»:

— У контексті останніх подій, які відбуваються в країні, на тлі того, як наш північний «сусід» руйнує конструкцію безпекової ситуації, яка склалась у Європі після Другої світової війни, на тлі того, як скупчуються вороги на нашому українському кордоні, українські державницькі політичні сили незалежно від ідеології, як владна сторона, так і опозиція, мають проявити консолідацію, проявити мудрість. Ми бачимо, як тяжко йде опалювальний сезон, як тяжко громадами укладаються прямі договори із постачальником останньої надії, і наша група закликає невідкладно виділити кошти на закупівлю газу для об’єднаних громад із державного бюджету.

Павло БАКУНЕЦЬ, група «Довіра»:

— «Не треба Україні інших ворогів, коли самі українці українцям є ворогами, що себе взаємно ненавидять і навіть не стидаються тої ненависті». Такі слова ще в минулому столітті наводив великий державний будівничий, глиба, митрополит Андрей Шептицький. І сьогодні, коли є велика проблема з багатьма сферами в державі, ми з вами займаємось лише політичними питаннями. Нам з вами потрібно, підходячи до завершення року, подбати про кілька основ нашої країни. Особливо про місцеве самоврядування та про основу країни, проти якої воює агресор — армію. Потрібно збільшити фінансування для того, аби однозначно стримувати ворога на всіх кордонах нашої держави.

Роман КОСТЕНКО, фракція «Голос»:

— Сьогодні Верховна Рада розглядатиме звіт ТСК щодо зриву спецоперації по вагнерівцях. У самій назві комісії звучить, що вона є з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади. У цьому звіті немає свідчень представників державної влади, які мали хоч якесь відношення до проведення цієї спецоперації. Просто ТСК не спромоглася їх допитати... У цьому звіті набагато менше інформації, ніж в ЗМІ. Робота цієї ТСК призвела до того, що розвідники ходять на політичні шоу і розповідають про те, як проходила ця спецоперація, розуміючи те, що вони не були почуті. То за що ми збираємось голосувати? Шановні колеги, до мене звертаються розвідники, екс-розвідники, нові люди, які були учасниками цієї спецоперації, й говорять про те, що на них здійснюється тиск і протиправні дії з боку влади... Тому ми категорично проти легалізації цього звіту і закликаємо всіх притомних депутатів також не підтримувати його.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Європейська солідарність»:

— Розслідування журналістів та свідчення Бурби зводять нанівець увесь звіт ручної псевдоТСК влади. Звіт не може бути повним без допиту основних фігурантів скандалу, включно із Зеленським. Тому «Європейська солідарність» вимагає вже цього тижня створити реальну ТСК, щоб провести справжнє неупереджене розслідування. Бо ручні силовики замість реального розслідування відкрили справу проти журналіста, який з першого дня говорив про державну зраду на Банковій, а на прес-марафоні посварився із Зеленським...

Іван КРУЛЬКО, фракція «Батьківщина»:

— Хотів би свій виступ розпочати з ситуації, яка склалась з фактичним знищенням в Україні малого підприємництва. Всіх тих людей, які сплачують податки до держави, створюють нові робочі місця, які не виїхали на заробітки до Польщі чи інших країн Європи, залишилися в Україні. Тут працюють, тут народжують дітей, створюють додаткове ВВП для нашої країни. Їх не просто ставлять на коліна. По суті, йде планомірне знищення середнього класу. Завтра малі підприємці виходять під парламент вимагати, щоб парламент прийняв рішення ще в цьому році щодо законопроекту № 5866, який, до речі, частково подали представники «Слуг народу». Цей законопроект вирішує проблеми малих підприємців і дає можливість їм увійти в 2022 рік з упевненістю, що вони зможуть працювати.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційна платформа — За життя»:

— Минулого тижня був так званий екватор діяльності Президента і прес-конференція, присвячена цій славетній даті. Зрозуміло, що люди очікували відповідей на запитання: чому не виконано ключові обіцянки, з якими йшли на вибори ця політична сила і Президент. Чому немає миру на сході країни, він такий же далекий, як і два роки тому. Чому зростають комунальні тарифи, а не зменшуються, як було обіцяно? Де боротьба з епідемією? Відповідей — немає.