Кошти, які спрямує британське Агентство гарантування експортних кредитів (UK Export Finance), можуть бути використані в низці сфер, зокрема, в галузях охорони здоров’я, інфраструктури та «зеленої» енергетики. Президент України Володимир Зеленський, прокоментувавши новину в Твіттері, зауважив, що за підсумками переговорів з Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном торік розмір загальної британської підтримки збільшиться до 3,5 млрд фунтів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який 8—9 грудня перебував у Великій Британії з візитом, також прокоментував у Твіттері цю новину. «Вдячний за рішення, які доводять, що Київ і Лондон — близькі союзники». Також міністр повідомив про завершення у Лондоні підготовчого засідання Діалогу стратегічного партнерства України та Великої Британії.

«Минулоріч Президент Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Борис Джонсон уклали історичну Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство, яка відкрила новий етап відносин України та Великої Британії. За цей рік наші держави майже вдвічі збільшили обсяги торгівлі, суттєво зміцнили співпрацю у протидії безпековим викликам, розпочали втілення нових проектів задля просування інтеграції України до ЄС і НАТО», — цитує міністра прес-служба МЗС України.

Нині під час переговорів у Лондоні домовилися поглибити політичний діалог і співпрацю у сферах оборони та безпеки, втілення внутрішніх трансформацій в Україні, ІТ, боротьби зі зміною клімату, енергетики, міжлюдських контактів і культурно-гуманітарної взаємодії та працювати разом над подальшим збільшенням обсягів торгівлі та залученням нових інвестицій. 

Міністр окремо відзначив практичну допомогу Сполученого Королівства в сфері розбудови обороноздатності нашої держави, зокрема її Військово-морських сил. 

Під час двосторонніх переговорів із державною секретаркою у закордонних справах і справах співдружності націй та розвитку Великої Британії Ліз Трасс (на знімку) глави дипломатій детально обговорили кроки задля зміцнення оборонної здатності нашої держави, посилення рівня професійної підготовки наших військовослужбовців та спільної протидії дезінформації. 

Окремою темою перемовин стала енергетична безпека. Україна та Велика Британія спільно виступають проти газопроводу «Північний потік-2», оскільки цей геополітичний проект Росії спрямований на підрив енергетичної безпеки України та всієї Європи. 

Фото з сайту МЗС України.