Творчий простір займає кілька приміщень адміністративної будівлі у самому центрі міста, створений фахівцями центру зайнятості як простір для неформального спілкування, творчих зустрічей із шукачами роботи та креативної профорієнтації. На думку організаторів, такі зустрічі мають сприяти саморозкриттю людини, яка вирішує для себе проблему зайнятості. Для роботодавців, учнівської молоді, яка обирає майбутню професію, та батьків учнів тут проводяться масові заходи та навчальні зустрічі й тренінги.

Директор Донецької обласної служби зайнятості Валентина Рибалко, яка взяла участь у презентації, зазначила:

«Із 47 тисяч жителів Донецької області, які отримали статус безробітних, третину становить молодь. Приблизно 1 600 випускників закладів освіти, які ще не отримали перше робоче місце, звернулись цього року до державної служби зайнятості у пошуках роботи. Відвідання саме такого арт-простору й спілкування у неформальній обстановці дає змогу молодим здобувачам роботи бути більш упевненими в собі, виробляє в них мотивацію щодо відкриття у житті нових горизонтів, нових можливостей і нових професій».

Знайомлячи з особливостями арт-простору, заступниця директора Слов’янського міського центру зайнятості Любов Савченко зауважує:

«Арт-студію ми створили спеціально для профорієнтаційної діяльності, яка відрізняється особливим форматом, оригінальною й нестандартною формою та призначена для неформального спілкування і різних творчих експериментів. На створення студії не було витрачено коштів із бюджету. Все облаштування арт-простору проводилося власноруч фахівцями міського центру   зайнятості. Ними створювалось і програмне забезпечення, підключалось технічне приладдя. Сценарії проведення занять також створювали працівники центру».

Захід був розділений на три інтерактивні локації. На першій з них були залучені роботодавці до ігропрактики «Живі Т-ігри». Граючи в трансформаційні практики, учасники отримали додаткові ресурси для саморозвитку та професійного становлення. На другій локації студенти разом з фахівчинею з профорієнтації розвивали власну креативність під час арт-терапевтичного заняття «Мрій! Розвивайся! Твори!».

На локації «Космодром», розрахованій для відвідувачів віком від 12 до 18 років, проходила інтелектуально-творча форсайт-гра «Майбутнє у центрі уваги», в якій змагались дві команди учнів закладів загальної середньої освіти. Метою гри було ознайомлення випускників з професіями майбутнього та основними трендами, що визначають напрям розвитку сучасного і майбутнього ринку праці, в нестандартному форматі.
Інтер’єр квест-кімнати повністю стилізований під космічний корабель, а все заняття з учнями місцевих навчальних закладів було побудовано як справжня космічна подорож — із відвіданням далеких планет, доланням астрономічних відстаней та швидким прийняттям рішень юними «пілотами».

Фахівчиня Слов’янського міського центру зайнятості Поліна Лоіш зазначила: «Наше завдання, щоб діти дізнавалися якомога більше про професії майбутнього, й ми надаємо їм чимало інформації про те, що відбуватиметься через десять, двадцять, тридцять років. ІТ-медицина, кібер-протезування, генетика, біоінженерія є лише деякими з цих професій. Для учасників команди дуже цікаво отримувати нові знання за допомогою емоцій, пробуджених грою, і для юнацтва, молоді це є найцікавішим. Це — не просто сухий матеріал, що надрукований на аркуші паперу. Це — те, що запам’ятовується візуально. І ми, за допомогою гри, намагалися подарувати дітям якомога більше позитиву від зустрічі».

Присутні на презентації долучились до кожного інтерактиву, поспілкувались з учасниками та обговорили пропозиції щодо подальшої роботи арт-студії.

На знімку: директор Донецької обласної служби зайнятості Валентина Рибалко (перша ліворуч) під час презентації арт-студії.  

Фото автора.