«Ці заяви міністра Шойгу абсолютно брехливі», — сказав речник Пентагону Джон Кірбі на прес-брифінгу. Відповідаючи на запитання: «Чи спілкувався глава Міноборони Ллойд Остін з російським колегою?», Кірбі наголосив: «Він не розмовляв з міністром Шойгу, і в його календарі немає нічого, аби про це можна було говорити сьогодні». У свою чергу речник Державного департаменту Нед Прайс зазначив, що саме Росія несе відповідальність за ескалацію напруженості поблизу кордону України, повідомляє Укрінформ.

«Усупереч заявам міністра оборони Росії, відповідальність за ескалацію напруженості несе Росія та її маріонетки, а не Україна чи Сполучені Штати», — написав у Твіттері Нед Прайс.

Речник Держдепартаменту додав, що США закликають Росію припинити використання фальшивої, провокаційної риторики та «зробити вагомі кроки для деескалації напруженості, щоб створити позитивну атмосферу для дискусій».

Водночас Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло інсинуації Росії про нібито хімічні речовини, інструкторів американських приватних військових компаній та обстріли житлових кварталів на сході України.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка.

«Заяви міністра оборони РФ про нібито хімічні речовини, інструкторів американських приватних військових компаній, обстріли житлових кварталів на Донбасі — чергові приклади масованої російської дезінформації. Росія продовжує створювати інформаційне прикриття для можливих подальших провокацій її військ на українській території», — зазначив він. Речник додав, що МЗС закликає російське керівництво припинити ворожу риторику і мову ультиматумів.

Нагадаємо: Сергій Шойгу днями на засіданні колегії міноборони РФ за участі Володимира Путіна заявив, буцімто Україна спільно зі США готують в ОРДЛО провокацію з використанням хімічної зброї.