Це просто модернізація обліку за спеціальностями, які можуть бути теоретично потрібні для оборони держави. Про це заявили представники фракції «Слуга народу», коментуючи наказ Міністерства оборони про перелік професій, після здобуття яких жінки мають стати на військовий облік.

Народний депутат Тарас Тарасенко наголосив, що зі взяттям на військовий облік жодних змін у житті українських жінок не буде. «Єдине — Збройні Сили просто знатимуть, які спеціалістки є в країні та можуть у крайньому разі долучитись до оборони держави. Це також крок назустріч жінкам, які мають бажання проходити військову службу у Збройних Силах України, для уникнення зайвих процедур під час займання посад за своєю спеціальністю», — наголосив він.

Народна депутатка Марія Мезенцева пояснила, що в березні цьогоріч Верховна Рада ухвалила законопроект про вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку. Він передбачає норми, якими змінено порядок взяття жінок на військовий облік. Саме тому було вирішено модернізувати систему військового обліку та привести законодавство у відповідність до реалій життя, це відбувалося впродовж року. «Підкреслюю, що мета усього цього процесу — модернізувати військовий облік у країні. Не може бути такого, що нормативна база та процедури військового обліку просто не відповідають сучасності та залишаються ще на рівні 1990-х чи 2000-х років. Але, звісно, це має бути зроблено максимально зручно, без примусу і в таких часових проміжках, щоб це було в інтересах людей».

Жодної терміновості у взятті жінок на військовий облік немає, наголошує народний депутат Ігор Копитін. Час є до кінця 2022 року. До того ж держава робитиме все, щоб забезпечити зручні процедури дистанційної постановки на облік. «Нікому не потрібно одразу бігти до військкомату. Поступово, з використанням цифрових технологій, Міністерство оборони забезпечить модернізацію ведення обліку військовозобов’язаних за спеціальностями, які можуть бути теоретично потрібні для оборони держави. Водночас робитиметься все, щоб забезпечити максимально зручні процедури дистанційного взяття на облік — в онлайн-форматі настільки, наскільки це можливо. І для жінок, і для чоловіків», — розповів Ігор Копитін.

«Облік — це не призов і не мобілізація», — наголошує зі свого боку заступниця міністра оборони Ганна Маляр. На своїй сторінці у Фейсбуці вона зауважила, що наказ № 313 не несподіваний. Він є необхідним для втілення ухваленого в березні нинішнього року закону, спрямованого на оновлення та вдосконалення системи військового обліку. Ось що чиновниця зазначає у своєму дописі: «Військовий облік жінок був і раніше. Приміром, постановою КМУ від 1994 року передбачалось майже 40 професій/спеціальностей, що були підставою для взяття жінок на військовий облік. Що цікаво: до 2008-го було заборонено оприлюднювати цю постанову. Відтоді частина професій зникла, інші — з’явились. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та вдосконалення. Навіщо держава це робить? Щоб навести лад у військовому обліку та знати потенціал. Адже одна з багатьох проблем, яка стала очевидною у 2014-му, — це зруйнована система військового обліку».

Виконання закону про оновлення системи військового обліку триватиме впродовж усього року, запевняє Ганна Маляр. За її словами, у 2022-му Генеральний штаб створить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним.

Вл. інф.