Розмова відбулася напередодні переговорів президентів США та Росії, ініціатором яких виступив Кремль. Перемовини Джо Байдена та Володимира Путіна були анонсовані на пізній вечір 30 грудня. На момент верстки номера їх результати не були відомі.

У Білому домі підкреслили, що після розмови з Володимиром Путіним невдовзі плануються телефонні переговори й між Джо Байденом та Володимиром Зеленським.

Водночас основною темою обговорення між В. Зеленським та Е. Блінкеном очікувано стала ситуація на російсько-українському кордоні. «Домовилися продовжити консультації для узгодження позицій та координації дипломатичних зусиль заради досягнення миру. Отримав запевнення в повній підтримці України з боку США у протидії російській агресії», — заявив глава Української держави.

За словами речника Державного департаменту Неда Прайса, Блінкен «знову засвідчив непохитну підтримку Сполученими Штатами незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України перед обличчям накопичення військових сил Росії біля українських кордонів».

«Сторони обговорили зусилля щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України та дипломатичні заходи із залученням Росії, що наближаються», — повідомив він. У Білому домі також наголошують, що дотримуватимуться принципу «нічого про наших союзників і партнерів без наших союзників і партнерів, включаючи Україну».