Також вони долали багато викликів — відсіч збройної агресії Росії, ковід, енергетична світова криза та інші. Як оцінюють підсумки року, що минає, самі політики і які «казкові» надії покладають на наступний рік?

Юрій БОЙКО (співголова депутатської фракції політичної партії «Опозиційна платформа — За життя»):

— Ефективність роботи Верховної Ради має вирішальне значення. Саме тут знаходяться ключі до вирішення проблем, які стоять перед державою і турбують суспільство. Це питання відновлення миру та забезпечення прав громадян, подолання кризи у вітчизняній економіці та створення нових робочих місць. Це забезпечення розвитку системи охорони здоров’я, яка здатна захистити людей від наслідків епідемій. Створення надійних гарантій доступної і якісної освіти.

Саме в цих напрямах працювала фракція «Опозиційної платформи — За життя». Ми виступали з практичними ініціативами щодо політичного врегулювання конфлікту на Донбасі. Боролися за збереження української землі у власності українського народу. Пропонували дієві шляхи для зниження житлово-комунальних тарифів та стабілізації цін на товари широкого вжитку. Під час роботи над державним бюджетом вносили пропозиції, спрямовані на підвищення пенсій і зарплат, повноцінне фінансування системи охорони здоров’я. Виступали за нарощування державної підтримки місцевого самоврядування, вітчизняних товаровиробників — фермерів, промисловців, підприємців. Ми обстоювали демократичні принципи, норми Конституції, права та свободи українських громадян.

На жаль, парламентська більшість відмовилась займати конструктивну позицію. Це дестабілізувало роботу парламенту і провокувало парламентські кризи. Порядок денний роботи законодавців дуже часто суперечив запитам суспільства та інтересам української держави. У наступному році це необхідно виправляти. Парламент повинен працювати для людей або скласти повноваження, як такий, що втратив довіру українського народу.

Софія ФЕДИНА («Європейська солідарність»):

— На наступний рік є дуже важливе завдання — знайти точку опори. Свою. А її можна знайти тільки тоді, коли є розуміння — заради чого ми всі боремося. Ми всі хочемо жити в успішній процвітаючій Українській державі, мати гідну владу. Давайте шукати професіоналів, хто може вирішувати ці спільні проблеми і гуртувати українців. І друге, крім точки опори, потрібна віра в те, що ми зможемо змінити нашу реальність. Цей рік, на жаль, став роком розчарувань і великих непорозумінь, а наступний рік буде важкий. На часі — ухвалення антикризових законопроектів, які передбачатимуть, як в цих реаліях жити, як зменшити податковий тиск, як заохотити людей займатися бізнесом. Нам треба приймати величезний пакет документів, які стосуються євроінтеграції. Ще — в контексті прогресуючої московської агресії — треба вносити зміни до Державного бюджету стосовно збільшення фінансування не просто сектору безпеки і оборони (куди входять ДБР, СБУ, Генпрокуратура), а саме — Міністерства оборони і Збройних Сил України. Щоб можна було підвищити зарплати військовослужбовцям, закупити озброєння, яке сьогодні є критично необхідним. Щоб можна було зробити стратегічні запаси на випадок активних бойових дій. І особливий акцент — на виконанні державного оборонного замовлення. Так само на порядку денному стоїть підвищення пенсій, забезпечення «ковідних» виплат лікарям, збільшення зарплат вчителям чи викладачам університетів.

У міжнародній політиці я сподіваюся на Петра Порошенка і військовослужбовців, які дуже активно обстоюють інтереси України на світовій арені в рамках співпраці з потужними структурами і організаціями. Сподіваюся, що наші міжнародні партнери розуміють, що від українського питання залежить світова безпека. Сьогодні розрахунок на кожного громадянина України, який має можливість і у своїх соцмережах, і на зустрічах передавати посил — українці не збираються здаватися Путіну і боротимуться за Українську державу. Тому що безпека України — це безпека Європи. Тому кожен громадянин має стати ретранслятором: Україні бути!

Символ наступного року — Тигр — має нам додати здорової злості і енергії для того, щоб ми рикнули на всіх ворогів! Нам треба не думати, що хтось за нас вирішить проблеми, а зібратися своїми силами. Наприклад, я хочу жити в самодостатній незалежній успішній Українській державі. Думаю, що більшість українців теж. Так давайте спільно її здобудемо!

Олег КУЛІНІЧ (голова депутатської групи «Довіра»):

— Депутатська група «Довіра» послідовно працювала протягом 2021 року над законодавчими ініціативами, які спрямовані на допомогу місцевому самоврядуванню, на допомогу громадам.

Звичайно, не були ми осторонь і головних законодавчих рішень парламенту, важливих для суспільства — боротьба із ковідом, врегулювання тарифної політики, земельних питань, судова та адміністративна реформи. І хочу сказати, що нам, разом з іншими колегами, вдалося ухвалити багато потрібних та дієвих законів, якими ми заклали підвалини для успішного функціонування низки галузей.

У прийдешньому році ми також не будемо відступати від своїх головних принципів — підтримка наших виборців та їх життя в громадах. Йде активна робота над доопрацюванням одного із важливих для громад законопроектів № 5289, яким унормовується процес закупівель для закладів соцсфери, а це школи, дитсадки, лікарні. Ми сподіваємося на його розгляд у залі вже на найближчих засіданнях, адже його чекають у громадах, де проблема закупівель для бюджетних закладів стоїть досить гостро.

Депутати нашої групи як мажоритарники підтримуватимуть усі ініціативи, покликані вирішити проблеми соціальної сфери, особливо — соціальних пільг та субсидій. Це питання, з якими до нас найбільше звертаються виборці, тому вони були, є і будуть для нас пріоритетними. Також приділятимемо особливу увагу розвитку системи охорони здоров’я, яка сьогодні вже другий рік бореться із новим викликом — ковідом.

Тож насамперед бажаю всім здоров’я, бо це є головним. Звичайно, нашій країні, яка восьмий рік поспіль перебуває у стані війни, хочеться нарешті побажати миру, миру і ще раз миру. Нехай у сім’ях панує лад, добробут та затишок. Нехай новий рік принесе кожному втілені мрії та здійснені бажання!

З Новим роком та Різдвом Христовим!

Кіра РУДИК (лідерка партії «Голос»):

F:\GU_SITE\2021_12_31_NOVYJ RIK\rudyk

— Які підсумки року для мене? Цього року ми всі мали можливість переконатися, що прості рішення не працюють. Працюють стратегії та компетентні люди на посадах. На жаль, єдиною емоцією щодо роботи влади може бути лише розчарування. Країна не виконала програму оборонного замовлення. Уряд провалив вакцинацію і закупівлю кисневих станцій. Безвідповідальні рішення в енергетиці довели до критичних запасів вугілля та дефіциту газу. Економіка замість підтримки отримала податковий тиск від держави. Судову реформу гальмують. Цей підсумок року несе нові виклики для країни. Але ми маємо чим пишатися. Пишатися лікарями, що рятують тисячі життів. Пишатися військовими, що боронять нас попри щоденні погрози Росії. Пишатися бізнесом та людьми справи, що чесно працюють, платять податки та роблять так, щоб країна жила. Там де не може працювати українська влада — працюють та рятують ситуацію українські громадяни. Наше головне завдання на 2022 рік — повернути країну на шлях здорового глузду, повернутися на шлях реформ. Ми маємо проводити компетентну внутрішню та зовнішню політику! 2022-й має стати для Верховної Ради, для урядовців, для країни роком компетентних рішень. Ми завжди з нетерпінням чекаємо зимових свят, бо Новий рік і Різдво — час дива. Щодня доля випробовує нас на міцність, але ми не здаємось. І за темними часами прийдуть перемоги. Бажаю кожному українцю, щоб наступний 2022 рік приніс успіх і удачу, силу і щастя!

З Новим роком та Різдвом Христовим!

Михайло ЦИМБАЛЮК (перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, фракція «Батьківщина»):

— Поза сумнівом, минулий рік для України був непростий — перед нашою державою постало багато викликів, на які усім нам разом довелося шукати гідну відповідь. На жаль, ці виклики повторюються з року в рік і шляхи їхнього подолання не завжди правильні та призводять до необхідного результату.

Основне, що об’єднувало українців у цей непростий час, підтримувало та скеровувало в правильному напрямку — це загальнонаціональне бажання жити в країні з європейськими цінностями та традиціями. Ми стаємо сильнішими, виваженішими та мудрішими. Кожен день нас загартовує, формує внутрішній стержень, дає шанси бути справжніми творцями історії.

Хотів би з оптимізмом дивитися в майбутнє. Маю велику надію, що у прийдешньому році суспільство буде дедалі більше консолідуватися довкола конструктивних ідей політиків, які мають мету та чітку стратегію розвитку країни! Вочевидь, що одним із основних завдань кожного з нас має бути перемога у війні з російським агресором і повернення додому тих українців, які переважно через матеріальну скруту та відсутність державної підтримки виїхали за кордон, залишивши своїх близьких та рідних.

Ми разом маємо побудувати країну, у якій молодь мріяла би працювати і будувати своє майбутнє, у якій кожен, незалежно від того де живе, пишався би своєю Батьківщиною.