Засідання розпочалося з підтвердження та оскарження повноважень делегацій. Українська делегація традиційно оскаржила повноваження російської.

«Як завжди, підстав більш ніж достатньо: анексія Криму, окупація Донбасу; численні порушення прав людини; погроза силою і скупчення військ. І так список можна продовжувати і продовжувати, і не лише фактами порушень щодо України, — написала у Фейсбуці народна депутатка України Леся Василенко. — Проте з кожним роком голосів «за» НЕдопущення РФ до участі в Асамблеї все менше. Але наша делегація давно для себе вирішила, що мовчати про порушення РФ ми не можемо і не будемо. Просто не маємо права по відношенню до всіх жертв російської агресії».

Зрештою повноваження росіян були успішно оскаржені. За таке рішення проголосували 49 депутатів ПАРЄ, за необхідних 30. Доповідь про повноваження російської делегації буде підготовлено до 26 січня, і тоді ж з цього приводу асамблея ухвалить остаточне рішення.

Також учора відбулися вибори президента ПАРЄ. Ним став очільник групи Об’єднаних європейських лівих (UEL) у ПАРЄ Тіні Кокс. До речі, другою кандидаткою була голова української делегації Марія Мезенцева. Як пояснив народний депутат й член нашої делегації у ПАРЄ Олексій Гончаренко, за існуючими у ПАРЄ правилами, президента обирають по черзі від кожної політичної групи, представленої в асамблеї. Цього разу черга крайньо лівих, які часто виступають симпатиками кремлівського режиму. Тому важливо було, аби нинішній представник лівих не мав стовідсоткової підтримки. «Плюс, це ще одна можливість нагадати членам ПАРЄ про погляди пана Кокса та його позицію, і що багато хто з цією позицією не згоден», — заявив О. Гончаренко.

Якщо ж говорити про порядок денний ПАРЄ на цей тиждень, то серед резонансних обговорень очікується отруєння Олексія Навального, боротьба з коронавірусом, екологічні права дітей і зміни клімату, роль медіа в часи кризи, а також припинення насильницьких зникнень в Європі.