Під час прес-конференції генсек НАТО Єнс Столтенбрег ще раз наголосив: в Альянсі переконані, що напруженість і розбіжності треба вирішувати «шляхом діалогу та дипломатії». Генсек повідомив: Росії дали чітко зрозуміти, що НАТО не піде на компроміс стосовно ключових принципів.

«Один із них — це те, що кожна країна має право обирати свій власний шлях», — наголосив Єнс Столтенберг. Тож головну вимогу Кремля — відкликати обіцянку про майбутнє членство Україні та Грузії в НАТО — виконано не буде.

Водночас Єнс Столтенбрег назвав три головні позиції, на яких союзники готові досягати прогресу у відносинах з РФ: відновлення дипломатичних зв’язків Росія — НАТО, обірваних з ініціативи Кремля; гарантування європейської безпеки, в тому числі щодо України; зниження ризиків, прозорість і контроль над озброєнням.

Генсек НАТО знову закликав Росію до деескалації ситуації, звернувши увагу, що присутність російських військ зростає не лише біля кордону України, а й у Білорусі. Він наголосив: «Росія також має вивести свої сили з України, Грузії та Молдови, де вони розташовані без дозволу цих країн. Усі сторони мають конструктивно взаємодіяти, щоб вирішити конфлікт, також в Нормандському форматі», цитує DW.

Що міститься у письмових відповідях Сполучених Штатів, під час брифінгу розповів державний секретар Ентоні Блінкен, при цьому зауваживши, що повністю оприлюднювати їх Вашингтон не буде. За словами держсекретаря, Сполучені Штати запропонували Росії «серйозний дипломатичний шлях».

«Ми торкнулися можливості обопільних заходів з транспарентності щодо розміщення сил в Україні та заходів, спрямованих на підвищення впевненості стосовно військових навчань і маневрів у Європі. Ми торкнулись і інших ділянок, де ми бачимо потенціал для прогресу. Включно з контролем озброєнь щодо ракет у Європі, нашої зацікавленості в угоді, що послідує за новим договором про СНО, яка стосується усіх ядерних озброєнь, і шляхи збільшення транспарентності та стабільності», — зазначив Блінкен, повідомляє «Голос Америки».

США відкриті до діалогу, але «ясно дають зрозуміти, що є основні принципи, які ми прагнемо підтримувати і захищати, включаючи суверенітет і територіальну цілісність України, а також право держав вибирати власні механізми безпеки й альянси», наголосив Ентоні Блінкен. Також він запевнив, що США й надалі підтримуватимуть принцип «відкритих дверей» НАТО, про що теж йдеться у відповіді.

Окрім того, Ентоні Блінкен зауважив, що умовами для руху вперед є деескалація ситуації навколо України з боку Росії, припинення агресивної риторики та її готовність до діалогу в дусі взаємності. Найближчими днями очільник Держдепу планує обговорити наступні кроки з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.