Про це у своєму блозі написав глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, повідомляє «Європейська правда». «Ми готові на випадок невдачі дипломатії, і ми розглядаємо всі варіанти. Це передбачає підвищення нашої стійкості, зокрема шляхом співпраці з такими партнерами, як США, Катар та Азербайджан, щодо питання постачання газу, якщо Росія вирішить скоротити або припинити поставки», — зазначив Жозеп Боррель. За його словами, у рамках стримування Росії ЄС готує санкції, що завдадуть серйозних втрат російській економіці та фінансовій системі.

«Ми також розглядаємо заходи експортного контролю, які мали б довгостроковий ефект, відмовляючи Росії в продуктах, які їй потрібні для виконання своїх стратегічних амбіцій», — додав Жозеп Боррель.

За його словами, Європейський Союз не відмовиться від підтримки суверенітету України, її територіальної цілісності та її права на самовизначення. «Україна — наш партнер і сусід: її безпека — наша безпека», — зазначив Боррель.

Нагадаємо, європейська енергетична криза почалася ще восени, і до середини зими лише загострилася. Євросоюз, взявши курс на збільшення використання енергетики з відновлюваних джерел, фактично штучно створив собі дефіцит газу. Адже «зелена енергія» дорога і поки що виробляється не в достатніх кількостях.

Ситуацією скористалася Росія, яка ще більше скоротила поставки газу на європейський ринок і тим самим спровокувала зростання ціни.

Як інформує BBC, останні три місяці минулого року «Газпром» скоротив експорт газу до Європи на 25 відсотків, незважаючи на рекордні ціни. Вартість тисячі кубометрів у Європі сягала рекордних 2 тисяч доларів. У підсумку рахунки за світло та газ для населення та бізнесу зросли в рази.

Тим часом такими привабливими цінами вже скористалися американські продавці скрапленого газу. Одразу після новорічних свят вони переорієнтували чималий відсоток свого експорту з Азії на Європу. Не виключено, що у майбутньому вони відвоюють вагому нішу європейського енергетичного ринку у росіян.