Деякі експерти прогнозували, що в Києві вони планують підписати документ, який закріпить коаліцію на осі Лондон—Варшава—Київ перед лицем російської загрози. Утім, на момент верстки номера переговори Бориса Джонсона із Президентом України Володимиром Зеленським ще тривали й інформації про можливе створення нового альянсу не надходило. Проте прем’єри Великої Британії та Польщі й без того приїхали до Києва з гарними новинами, які допоможуть протистояти загрозам з боку Кремля.

Так міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс 31 січня внесла в парламент новий законопроект, який посилить і розширить режим санкцій Британії у відповідь на агресію Росії проти України. Як повідомляє «Європейська правда», раніше Велика Британія могла вводити санкції лише проти тих, хто пов’язаний із дестабілізацією України. Розширений режим означатиме, що під санкції може потрапити набагато ширше коло осіб і підприємств через їх важливість для Кремля. Ліз Трасс заявила, що олігархам із близького оточення президента РФ Володимира Путіна «не буде куди ховатися» від жорстких санкцій, які готують на випадок вторгнення Росії в Україну.

Речник президента РФ Дмитро Пєсков вже назвав ці наміри Лондона «дуже тривожними». «Англосакси, звичайно, неабияк накачують напруженість на європейському континенті. Тут нам, європейцям, є про що задуматися», — сказав Пєсков, чи не вперше за багато років назвавши росіян європейцями. Раніше російська влада всіляко протиставляла себе решті континенту.

Про готовність допомогти Україні заявила й Польща. Перед відльотом до Києва М. Моравецький завив про готовність передати ЗСУ військову допомогу, зокрема, йдеться про боєприпаси, ПЗРК Grom і дрони різного типу, повідомляє Укрінформ.

«Звичайно, ми солідарні з нашими сусідами-українцями у світлі загрози, яку вони нині відчувають з боку Росії. Однак солідарність і слова сьогодні недостатні, зараз їх треба перетворювати в дії. З цієї та інших причин, які пов’язані з дуже небезпечною воєнною ситуацією, яка, на жаль, там склалася, ми також готові передати оборонну зброю», — заявив Моравецький.

Моравецький повідомив, що Польща передасть Україні і гуманітарну допомогу, зокрема предмети першої необхідності. Про те, що в Україну прямує понад 120 тонн гуманітарної допомоги, яку уряд Польщі передає на запит української сторони, раніше поінформували у Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

Крім того, дуже гарна новина прийшла за підсумком зустрічі міністрів інфраструктури України та Польщі Олександра Кубракова та Анджея Адамчика. Сторони домовилися про якнайшвидше скасування обмежень на транзит вантажних вагонів і збільшення кількості дозволів на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень.