З європейської сторони у заході також взяла участь Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон. На порядку денному було, зокрема, й питання підвищення енергетичної стійкості України та недопущення використання енергії як геополітичної зброї. «Разом із США та іншими партнерами ми заперечуємо спробам використати постачання енергії як зброю та як важіль геополітичного впливу. Нещодавня спільна заява ЄС—США щодо енергетичної безпеки вже заклала основи для стійкості проти цінових шоків у майбутньому та проти геополітичної напруги навколо трансатлантичної енергетичної безпеки. Ми маємо намір забезпечити енергетичну безпеку ЄС та наших сусідів, включаючи Молдову, Україну та Західні Балкани», — наголосив напередодні засідання Ради Жозеп Боррель.

Жозеп Боррель у своєму блозі також зауважив, що разом ЄС і США можуть ефективно розв’язувати короткострокові проблеми енергетичної безпеки, і водночас — просуватися до спільної стратегічної мети щодо розвитку економіки з нульовими викидами та значного скорочення залежності від вуглецевого пального.

Нині, за словами Борреля, найгострішою у короткостроковій перспективі залишається проблема безпеки постачання газу. Це означає необхідність для європейської сторони більше працювати над диверсифікацією джерел та шляхів постачання газу. Як зазначив Високий представник ЄС, США вже зараз є найбільшим постачальником зрідженого газу (LNG) на ринок ЄС, і ця співпраця активно розвивається. Окрім США, Євросоюз веде переговори про збільшення постачання газу LNG з Норвегією, Катаром, Азербайджаном, Алжиром та іншими країнами, з метою збільшення поставок, та одночасно працює над збільшенням власних спроможностей ЄС у прийнятті та ефективному використанні такого енергоресурсу.

При цьому Боррель зауважив, що «у той час, як ми шукаємо шляхи для досягнення власних енергетичних та кліматичних цілей ЄС, ми маємо зробити те саме для України. У вимірі енергетичної безпеки Україна сьогодні вже є краще підготовленою до будь-якого конфлікту. Що стосується решти Європи, справжня енергетична безпека може прийти лише через більші інвестиції у внутрішні поновлювальні джерела та через краще взаємне поєднання ринку ЄС», повідомляє Укрінформ.