Забезпечення національної безпеки від внутрішніх та зовнішніх загроз розглянули в режимі «таємно» на останньому засіданні РНБО за участі Президента України Володимира Зеленського і Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука.

Після завершення засідання Секретар РНБО України Олексій Данілов повідомив, що доповідали представники розвідувальної спільноти, військові, окрему доповідь представив глава Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

Також, за його словами, розглядалося питання про ризики для морського судноплавства України у зв’язку з перекриттям Російською Федерацією під приводом проведення військово-морських навчань районів Чорного та Азовського морів. «Ми чітко розуміємо, що відбувається біля наших кордонів», — сказав О. Данілов.

Секретар РНБО України повідомив, що в режимі «таємно» також розглядалося питання стосовно отримання Україною міжнародної військово-технічної та фінансової допомоги.

«Ми подивилися звіт, починаючи майже з 2014 року: хто, коли, які країни і яку допомогу нам надавали, — зазначив він. — Ви знаєте, що зараз в Україну майже кожного дня надходить допомога від наших партнерів».

РНБО України також затвердила Стратегію морської безпеки України. За словами Секретаря Ради, такий проект стратегічного документа у сфері морської безпеки, який планується затвердити Указом глави держави, розроблено в Україні вперше.

* * *

Після Харківщини Президент Володимир Зеленський відвідав Херсонську область. Під час спілкування з представниками ЗМІ глава держави заявив, що Україна усвідомлює ризики ескалації ситуації з боку Російської Федерації, готується до будь-яких варіантів розвитку подій та проводить постійні консультації з міжнародними партнерами задля врегулювання конфлікту політико-дипломатичним шляхом. Він додав, що наша країна отримує інформацію з різних джерел, зокрема від власної розвідки та від розвідувальних органів країн-партнерів. І найперше, як повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента, Україна має розраховувати на власні сили, на своїх військових і цивільних громадян.

«Зараз найкращий друг для ворога — це паніка у нашій країні», — наголосив глава держави і вкотре закликав зберігати спокій.

Водночас він зазначив, що тривають перемовини на міжнародному рівні, щоб не допустити ескалації.

«Окремо працюємо на дипломатичному рівні, спілкуємося щодня з керівництвом різних держав, лідерами різного рівня, адже вважаємо, що дипломатичний шлях — це єдиний шлях до деескалації й деокупації», — резюмував Володимир Зеленський.