Можлива агресія Росії проти України стала проблемою номер один світового масштабу. Минулого тижня знайти дипломатичний шлях відвернення загрози у Києві та Москві намагався президент Франції Еммануель Макрон. Учора в Україні з візитом побував канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Напередодні вильоту він заявив, що «терміново» очікує від Росії ознак деескалації. «Подальша військова агресія матиме дуже серйозні наслідки для Росії. Я абсолютно згоден з нашими союзниками в цьому. Ми є свідками дуже, дуже серйозної загрози миру в Європі», — заявив учора Олаф Шольц.

Під час спільної прес-конференції з Президентом України Володимиром Зеленським Олаф Шольц наполіг на тому, що Німеччина й надалі підтримуватиме Україну, її суверенітет та територіальну цілісність. «Агресія матиме дуже складні наслідки для Москви», — підкреслив канцлер. За його словами, під час переговорів було досягнуто домовленості про підготовку законопроектів про особливий статус Донбасу (офіційно цей документ відомий під назвою «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей») та виборів у цьому регіоні.

Канцлер також повідомив, що у цей складний для української економіки період ФРН виділить 150 мільйонів євро незв’язаного кредиту. Олаф Шольц нагадав, що Берлін вже направив до України як допомогу польовий госпіталь, та запевнив, що підтримка триватиме. Щоправда, питання про поставки зброї пан Шольц уникнув. Утім, канцлер Німеччини підтвердив, що немає сумнівів у тому, що саме Україна є жертвою російської агресії через своє прагнення до демократії, і саме Україна потребує світової підтримки перед загрозою можливого вторгнення.

До речі, напередодні візиту Олафа Шольца у ФРН Федеральні збори переобрали президента — ним знову став Франк-Вальтер Штайнмаєр. У своєму зверненні після голосування він закликав російського лідера Володимира Путіна терміново розпочати мирне врегулювання конфлікту навколо України. «Я звертаюсь до президента Путіна. Послабте зашморг на шиї України, шукайте разом з нами шлях, який збереже мир у Європі», — підкреслив Штайнмаєр.

Президент Німеччини попередив про серйозність загрози: «Ми перебуваємо у небезпеці військового конфлікту, війни у Східній Європі. Відповідальність за це несе Росія», — підкреслив він.

«Я можу тільки попередити президента Путіна: не варто недооцінювати силу демократії», — зазначив Франк-Вальтер Штайнмаєр. За словами президента ФРН, зростання чисельності російських військ біля кордону з Україною неможливо трактувати хибним чином. Це — загроза для України, і таким, на думку Штайнмаєра, і був задум. Проте українці мають «право на життя без страху і загроз», право на «самовизначення та суверенітет». Тим, хто намагається це зруйнувати, «ми дамо рішучу відповідь», підсумував переобраний президент ФРН, повідомляє «Дойче велле».

Сьогодні канцлер вирушить до Москви, де у нього запланована зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним.

Фото REUTERS.