Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив громадський діяч Микола Томенко. Йдеться про  унікальну місцину в колишньому Золочівському районі, яку свого часу мандрівний філософ обрав для життя земного і вічного. Це місце за часів Сковороди називалось Піп-Іванівка, а тепер стало називатися Сковородинівка. Варто зазначити, що Григорій Савич  заповів  поховати себе на території парку поблизу будинку, в якому він жив останні роки. 

1922 року з ініціативи історика, філософа, одного із фундаторів Української академії наук Дмитра Багалія будинок і територія  були оголошені заповідником. У 1972-му у приміщенні будинку відкрили музей Григорія Сковороди. Тож російські варвари знищили музей у 300-ліття з дня народження видатного мандрівного філософа і до того ж ще й у 50-річчя з часу його заснування.

Варто зазначити, що  Музей Сковороди на Золочивщині входив до номінантів  проекту «7 чудес України» (на знімку), яким опікується Микола Томенко. Тут відбувалися  численні просвітницькі Сковородинські заходи. Нині ж варвари знищують нашу культуру і все, що пов’язано з нашою історією.  "Доречно, як я і вимагав ще після руйнувань російською ордою вбивць і варварів історико-архітектурних об’єктів у Чернігові, щонайменше виключити росію із ЮНЕСКО», - пише очільник  громадського руху «Рідна Країна» Микола Томенко.

Так, абсолютно згодна - варварам ХХІ століття не місце в головній міжнародній структурі, яка опікується збереженням пам’яток історії і культури, які нині по всій Україні стираються з її мапи. Тож було б добре, аби 45-та сесія комітету Всесвітньої спадщини ЮЕСКО, яка запланована на цей рік, відбулася саме в Україні. Світова культурологічна спільнота має побачити та оцінити масштаби війни, що розв’язала тут путінська росія. Принагідно варто також додати, що лише нинішньою широкомасштабною війною росія не обмежується. Вона також завдає непоправної  шкоди культурній спадщині в анексованому Криму, зокрема Ханському палацу в Бахчисараї та іншим. Одне слово, ЮНЕСКО  мало вплинути на агресора, а також  підтримати програму належного фінансування відновлення та реставрації історико-архітектурних пам’яток України. Це було б справедливо і на часі.

І наостанок. Як писав колись Г. Сковорода: «Хай ведмедя вчать танцювати, та довіку йому не вміти, бо людська справа не ведмежа». І справді, російського ведмедя навряд чи можна навчити цивілізованих рухів. Він має лише інстинкт руйнувати. А нам своє робити – відбудовувати вільну й Незалежну Україну.

Фото з доступних джерел.