Світ без кордонів

У Загребі вважають, що прем’єр-міністр Віктор Орбан висунув Хорватії територіальні претензії.

Хорватію обурило скандальне пояснення угорського прем’єра

У вівторок МЗС Хорватії викликало посла Угорщини і вручило йому ноту протесту з приводу останньої заяви прем’єр-міністра Віктора Орбана. Хорватське інформаційне агентство HINA, повідомляючи про це, нагадало, що Орбан пояснив відмову підтримувати санкції Європейського Cоюзу проти росії і вводити ембарго на російську нафту тим, що його країна на сто відсотків залежить від її поставок. 

Прем’єр Угорщини звинуватив Європейську комісію, що вона не враховує того, що країна може отримувати цю сировину з наземного російського нафтопроводу або з труби, яка йде з півдня. Тобто з Хорватії. Але південний нафтопровід не має потрібної потужності. Найбільше хорватів обурили слова Орбана: «Ті, хто мають вихід до моря і порти, можуть доставляти туди нафту танкерами. Якби вони не відібрали їх (порти) у нас, у нас також був би порт на морі». Він дуже прозоро натякнув на те, що хорватський порт Рієка до підписання Тріанонського мирного договору в 1920 році належав Королівству Угорщина. Цей документ по суті зафіксував розпад Австро-Угорської імперії і визнав раніше встановлені кордони сусідніх держав. Тоді Королівство Угорщина втратило не тільки значну частину земель, а й вихід до Адріатичного моря.

У Загребі слова Орбана розцінили як територіальні претензії до Хорватії. «Хорватія засуджує заяву прем’єра Угорщини Віктора Орбана. Ми також засуджуємо будь-які територіальні претензії до інших суверенних держав», - цитують хорватські ЗМІ заяву свого міністерства закордонних справ. В ній також зазначається, що претензії прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на територію Хорватії недоречні в Європейському Союзі, від інститутів якого у Загребі очікують на реакцію і найжорсткіше засудження такої агресивної риторики з боку однієї держави-члена проти іншої.
Варто зазначити, що напруженість між двома сусідніми країнами - членами Європейського Союзу виникла ще раніше. Минулої суботи Віктор Орбан відкрив поблизу з кордоном зі Словаччиною пам'ятник «Угорська Голгофа», який має нагадувати угорцям про «несправедливу» Тріанонську угоду. Зокрема, на монументі зображено карту колишніх угорських територій з частинами нинішніх Австрії, Словенії, Словаччини, Румунії, України та Хорватії з її найбільшим морським портом - містом Рієка на Адріатичному морі.

Після цих двох недружніх випадів з боку Орбана президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що угорському прем’єру не можна довіряти, коли він стверджує, що в нього немає територіальних претензій до сусідів. «Ми знаємо, хто такий Орбан і що він обстоює, це нічого доброго не означає. Правда, як і Пленковича (прем’єр-міністра Хорватії), він запевнив мене, що все в порядку. Але якщо він обдурить вас один раз -  винен він, а якщо він обдурить вас вдруге – то дурень уже ви», - наводять слова Зорана Мілановича хорватські видання.