Моделювали «Байрактар», вирізали, робили патріотичні сувеніри, програмували та паяли учасники науково-технічних майстер-класів під час заходу в обласному центрі науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді Дніпра.

У закладі постійно займаються понад тисяча вихованців. Крім місцевих винахідників, у заході взяли участь і діти з Харкова, Маріуполя та Волновахи.

«У травні завжди підбиваємо підсумки роботи за весь навчальний рік. Цьогоріч через війну працювали у змішаному режимі – і дистанційно, і офлайн. Сьогодні зустрілися з дітьми на декількох майстер-класах. Ніщо не замінить живого спілкування», – розповіла заступник директора центру Вікторія Горбань.

Один з експериментів полягав у поєднанні оригамі та інформаційних технологій. Спочатку діти робили квіти з паперу, з них вийдуть українські віночки, а далі у спеціальній програмі створюють анімаційний відеоролик. Після цього віночок «оживає».

На іншій локації створювали модель «Байрактара» за допомогою бамбука та пінопласту.

«Це одна з найпростіших моделей для створення дітьми. Її можна зробити за півгодини. Мені знадобився вечір, щоб промалювати деталі такого літачка», – розповів керівник авіамодельного гуртка Сергій Дубенко.

Наймолодші учасники з паперу, коктейльних трубочок та стрічок робили яскравого повітряного змія.

А з фанери, органічного скла та різнокольорових світлодіодів інші юні винахідники створили патріотичний сувенір. На лазерному верстаті зробили основу, додали власноруч сконструйовану плату, створили програму керування світлом та музикою «прапорця».

«Це не дуже складно, якщо вміти клеїти, паяти та розбиратися у коді. Мені найбільше подобається збирати вироби руками. Це цікавіше, ніж писати код на комп’ютері», – поділився 12-річний Кирило Гончаров.

Так в одному майстер-класі поєднали два напрями – робототехніку та радіоелектронне конструювання.

«На цих гуртках діти навчаються паяти, робити плати, створювати роботизовані пристрої, програмувати. Майстер-клас показує, наскільки різними шляхами можна виконати одне й те саме завдання», – вважає заступник директора центру Олександр Пищенко.

Фото з відкритих джерел.