Виробничий процес в компанії "Матролюкс" у Львові.

Фото із сайту DW.

За три місяці війни було зареєстровано 31 266 підприємств, з яких 26 386 українців стали ФОПами. У лідерах - комп'ютерне програмування.

Найбільше нових підприємств було зареєстровано у Львівській, Дніпропетровській областях та у столиці.

Найпопулярніші сектори, у яких найчастіше реєструвалися нові ФОПи, це комп'ютерне програмування, роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами.

Від початку повномасштабної війни українські компанії активно користуються програмою підтримки з релокації бізнесу, яку координує Міністерство економіки України. 11 квітня ДП "Прозорро.Продажі" з ініціативи Мінекономіки, за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та національного проекту з розвитку підприємництва та експорту "Дія.Бізнес" запустили платформу цифрової взаємодії для допомоги з релокації бізнесу.

Станом на 10 червня 2022 року заявку на релокацію бізнесу подали 1639 підприємств, 503 з яких уже релоковано. З них на новій локації уже відновила роботу більша частина підприємств.

Найбільше підприємств, які подали заявки на релокацію, - з Харківської області (25%), Києва (21%) та Київської області (13%). До ТОП-регіонів, куди переїхало найбільше підприємств, увійшли: Львівська, Закарпатська та Чернівецька області.

Крім того, інформує Мінцифри, українські підприємства, які розташовані у зоні активних бойових дій, можуть звертатися також безпосередньо до обласних державних адміністрацій у регіонах, куди вони планують релокуватися.

З переліком регіональних центрів підтримки підприємств, які планують релокацію, можна ознайомитися на порталі "Дія.Бізнес".

Мінцифри продовжує підтримувати українських підприємців. Для цього переформатували проект "Дія.Бізнес", який допомагає українцям продовжити або відкрити власну справу під час війни.

Центр розвитку інновацій - Center for Innovations Development спільно з Офісом з розвитку підприємництва та експорту й національним проектом "Дія.Бізнес" продовжують проводити дослідження розвитку підприємництва в Україні. Аналіз підготовлено на основі даних Міністерства економіки України, платформи VKURSI та команди Економічного профайлу громади/регіону станом на 24.05.2022 року.

Про це інформує прес-служба Міністерство цифрової трансформації України в мережі Інтернет.