У рамках конференції відбувся круглий стіл "Співпраця місцевого самоврядування і громадянського суспільства на місцевому рівні - запорука ефективного відновлення територіальних громад", участь в якому взяли представники комітету Віталій Безгін, Лариса Білозір та Олександр Аліксійчук.

Як зазначив Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, українська децентралізація та українські громади довели, що вони є історією успіху в масштабах не тільки країни, а й усього континенту.

"Крім того, українські громади пройшли і проходять крізь найскладніше випробування - випробування війною та доводять свою спроможність. Тому фінансова допомога у форматі city-to-city є основою відновлення, коли йдеться про точкові руйнації та об'єкти місцевого масштабу. Тож нині цим питанням тут опікуються урядовці, парламентарії, представники самоврядування та експертного середовища", - зауважив він, додавши, що план повоєнного відновлення України, який містить блок "місцеве самоврядування", зі свого боку включає чотири ключові напрями в законодавчій сфері. Йдеться про адаптацію адміністративно-територіального устрою до нової стратегічної типології територій. Розмежування на рівні закону власних та делегованих повноважень. Реформу служби в органах місцевого самоврядування. А також оновлення виборчого законодавства в частині місцевих виборів.

"На сьогодні вісім керівників українських громад перебувають у полоні окупантів! Уся міжнародна спільнота повинна об'єднатися задля визволення цих людей, які відмовились від співпраці з російськими виродками", - наголосив Віталій Безгін.

Зі свого боку голова підкомітету з адмінпослуг та адмінпроцедур Лариса Білозір зазначила, що співпраця місцевого самоврядування і громадянського суспільства на місцевому рівні - запорука ефективного відновлення територіальних громад.

"Про це говорили під час круглого столу про необхідність тісної співпраці органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та уряду у відбудові та відновленні українських громад, що постраждали від війни. Одним із фокусів дискусії була роль та потенціал асоціацій місцевого самоврядування в процесі відновлення. Під час заходу обговорили, як синергія всіх сторін може сприяти процесу відновлення та зробити його більш ефективним", - цитує її слова прес-служба Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За словами депутата, ця повномасштабна, нещадна та страшна війна випробувала на міць новий адмінтерустрій, новоутворені громади, громадянське суспільство та довела, що реформа децентралізації справді стала прикладом спроможності України реалізовувати успішні реформи.

"Насправді війна вимагає дуже швидко реагувати на обставини та пропонувати рішення для допомоги людям. І таких швидких рішень багато, ми приймаємо їх щодня. Але без абсолютної згуртованості та дуже тісної співпраці з місцевою владою та громадянським суспільством, волонтерським рухом державі було б важче їх реалізовувати", - наголосила Лариса Білозір, водночас зазначивши, що, незважаючи на війну, всі депутати, представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, військові, волонтери, лікарі, вчителі, аграрії працюють і надалі працюватимуть, як єдиний організм заради Перемоги".