Малює справжнє обличчя війни

З перших днів повномасштабної агресії росії проти України миколаївський художник Михайло Карабутов змінив олівці на автомат. Він добровольцем записався до лав ЗСУ, але займатися творчістю не кинув. В коротких перепочинках між боями продовжує малювати. Щоправда тематика робіт його кардинально змінилася. Наразі він працює в жанрі політичної та воєнної карикатури.

Михайло Карабутов народився у Миколаєві у 1972-му році. Понад десять років займається творчістю, яка відрізняється своєю багатогранністю. Самостійно опанував декілька видів мистецтва. Спочатку це було гравіювання на склі, пірографії та мініатюри з металу. Відомість йому принесла техніка художнього різьблення по яєчній шкаралупі та виготовлення традиційних дряпинок. Філігранні роботи Михайла експонувалися на обласних, всеукраїнських та міжнародних виставках, акціях і конкурсах. Майстра запросили вступити до Міжнародної гільдії «Art egg». Згодом він захопився аромографікою, малюнками, які виготовлені за допомоги кави та шоколаду. Саме перед війною Михайло Карабутов вступив до Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса», аби творчо розвиватися разом з іншими миколаївськими майстрами.

Він планував викладати мистецтво різьблення у дитячому Будинку творчості, але не судилося. Коли почалася війна Михайло став малювати карикатури. На своїй першій воєнній графічній роботі кульковою ручкою він зобразив наляканого путлера, який закінчує життя самогубством. Знайома власниця приватної кондитерської запропонувала використати цей малюнок для декору її тортів, які виготовляла для наших бійців.

Так вийшло, що саме ці торти привезли волонтери до частини, де служить Михайло.  Дізнавшись про те, що в них служить художник, бійці дістали йому олівці, папір та вугілля для малювання. Так виникла серія графічних карикатур, в яких яскраво зображено реальне обличчя окупантів, їхня мерзенна суть. Це обличчя мародерів, вбивць та окупантів, які нахабно вдерлися до цивілізованої європейської країни.

Втім є серед робіт Михайла і оптимістичні, які відображають прагнення до Перемоги. Так, в одній з робіт він зобразив образ сміливої Діви-України, мирні пейзажі з блакиттю неба та золотими полями. В такий спосіб зобразив своє бачення мирної країни після перемоги над окупантами.

Олена ІВАШКО.

Фото з відкритих джерел.

Автопортрет художника.