Наголошувалося, що організація освітнього процесу визначена Президентом як пріоритет. Очільник ОВА повідомив, що Закарпаття - серед лідерів у країні за підготовкою укриттів в освітніх осередках. На це спрямували кошти з бюджетів області та громад.

Державний секретар МОН зазначив, що в офлайн-режимі розпочнеться навчання лише там, де дозволяє безпекова ситуація, а також створено належно умови. Наявність укриттів, які обстежили спеціальні комісії і які отримали відповідні акти, є обов'язковою умовою для організації традиційного освітнього процесу. Водночас діти мають право вчитися за різними формами.

"Батьки і здобувачі освіти можуть особисто оглянути сховища. Важливо, щоб діти і молодь отримували якісні освітні послуги в безпечних умовах, щоб якнайбільше здобувачів освіти були охоплені очним навчанням", - наголосив голова ОВА.

Під час наради відзначили позитивні результати проведення національного мультипредметного тесту (НМТ). Про це свідчить кількість закарпатців, які отримали максимальні 200 балів. Зокрема, з української мови найвищу оцінку отримали 66, з історії України - 94, з математики - 14 вступників. Загалом тестів, оцінених найвищим балом - 309. Їх отримала 241 особа. Максимальний результат одразу з трьох предметів, інформують з ОВА, мають 10 абітурієнтів, з двох - 48 осіб, з одного предмета - 183.

На Закарпатті складали НМТ й абітурієнти з числа вимушено переміщених осіб. Частина з них також набрала 200 балів: з української мови - десятеро, з історії України - дванадцятеро, з математики - восьмеро. З трьох предметів максимального результату досягли двоє осіб з числа ВПО, з двох предметів - четверо, з одного - 16.

Сергій Захарін зупинився й на питанні розвитку позашкільної освіти. Окрему увагу звернули на проект ОВА щодо інтеграції ІТ-освіти у позашкілля, який має надважливе значення і може стати пілотним для країни.

Низку освітніх закладів Ужгорода після розширеної наради з освітянами оглянули Віктор Микита разом із Сергієм Захаріним. Подивилися облаштовані укриття, ознайомилися з актами перевірки та заслухали членів комісії з питань готовності об'єктів.

"Громада відповідально підійшла до питання підготовки закладів освіти до навчального періоду", - сказав голова ОВА.

За інформацією рятувальників, уже обстежено 1205 (або 96,1%) споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів, із них 323 об'єкти потребують заходів з облаштування, аби стали придатними для використання. За словами В. Микити, споруди потребують поточного ремонту, п'ять об'єктів - реконструкції чи капітального оновлення. Орієнтовна вартість робіт становить 32,06 млн грн. Частково кошти передбачені в місцевих бюджетах (28,8 млн грн).

Сергій Захарін разом із заступником голови ОВА Ігорем Шинкарюком і ректором Ужгородського національного університету Володимиром Смоланкою відвідали "Спільно Кемп". Цей сучасний літній простір для дітей та молоді функціонує в Ужгороді вже понад тиждень. Щодня тут проводять цікаві заняття, креативні ігри, воркшопи і лекції. Держсекретар Міносвіти відзначив користь проекту, який втілюють обласна військова адміністрація і ГО "Культурна платформа Закарпаття" за підтримки Дитячого фонду ЮНІСЕФ.

До речі, у "Спільно Кемп" приходять і мешканці з навколишніх громад Ужгородського району. Його учасниками вже стали понад п'ять тисяч дітей і підлітків.

Ужгород.

Фото прес-служби ОВА.