Для тих, кому не вдасться помандрувати рідним краєм, завжди відчинені двері Хмельницького обласного краєзнавчого музею.

Вибір здебільшого залежав від розміру батьківського гаманця.

Тепер ситуація інша. Ті родини, що й так змушені були залишити свої оселі через війну, більше не хочуть переїздів. Хто встиг побувати у статусі біженця за кордоном і повернувся — не поспішає залишати Україну. Не до кожної бабусі тепер поїдеш — хіба до тієї, що в тилу. Та й загалом батькам не дуже хочеться відпускати від себе дітей, бо хтозна, куди може прилетіти і чи скрізь є сховища...

Та попри все в громадах намагаються хоч якось потішити дітей. Щоб маленькі кам’янчани могли по-справжньому відпочити, з бюджету громади виділили мільйон гривень на їхнє оздоровлення. Для всіх, зрозуміло, не вистачить. Тож кошти насамперед призначені для хлопчиків і дівчаток з родин пільгових категорій. Для них закуплять майже сотню путівок у заклади відпочинку.

Так само намагатимуться зробити і в інших громадах — підтримають тих, хто у найбільшій скруті через обставини. Для решти доведеться вигадувати інші розваги.

У Хмельницькій громаді також повідомили про те, що передусім подбають про дітей воїнів, загиблих героїв, внутрішньо переміщених осіб, тих, хто має проблеми зі здоров’ям. Майже тисячу дітей планують оздоровити у таборі «Чайка». Дві третини з них — діти пільгових категорій.

Крім того, працюватимуть пришкільні табори та спортивні табори при ДЮСШ. Свої розваги запропонують і в сільських громадах.

Загалом працюватимуть 27 таборів з денним перебуванням і наметове містечко «Мандрівник». Протягом дня з дітьми будуть педагоги-вихователі. Вони намагатимуться усіляко розважити своїх вихованців — проводитимуть заходи з патріотичного виховання та спортивні змагання. Природоохоронні та науково-технічні заходи, творчі конкурси, краєзнавчі екскурсії та туристичні поїздки, відвідування виставок, театрів, музеїв — все це є в планах.

Чи буде всім цікаво під час таких розваг, занять і змагань? Це залежить від різних обставин. Але для батьків, котрі віддадуть дітей у такі табори, важливо те, що вони постійно будуть під наглядом дорослих. І якщо лунатиме сирена повітряної тривоги, всіх заведуть у безпечне місце.

У таборах, створених при закладах загальної середньої освіти, школярі зможуть бути дві декади червня. Потім вони закриються, але почне працювати табір «Над Бугом» при Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва. Він, як і наметове містечко «Мандрівник», прийматиме учнів до другої декади липня. Планується, що у цих закладах загалом побуває понад 2,6 тисячі дітей. Ну а далі відпочинок і оздоровлення нащадків — це вже клопіт батьків.

Тим, хто змушений буде залишатися вдома все літо, на виручку прийдуть різні позашкільні заклади. Скажімо, хмельницький спортивно-культурний центр «Плоскирів» запрошує у гурток літнього дозвілля «Літо моєї мрії!».

Зміна у ньому триватиме майже два тижні. Організатори обіцяють, що за цей час діти опанують навички орієнтування на місцевості, навчаться малювати туристичні карти, розпалювати ватру, ставити намет і навіть підуть у справжній похід...

Дітям це цікаво. Але чи не найбільше їх приваблює можливість побути в компанії однолітків. Бо останніми роками далеко не всім вдається зібратися разом у класі протягом навчального року. Тож хоч на канікулах з’являється такий шанс.

Хмельницька область.

Фото надано музеєм.