На що потрібно звернути увагу матерям із дітьми, які повертаються із безпечніших місць додому та з-за кордону в Україну? Продовжуємо публікувати поради психолога Світлани РОЙЗ:

Щоб діти були готовими до сирен, їм важливо почути сигнал тривоги ще до повернення в Україну. І почути пояснення: «Сигнал тривоги каже про те, що наше ППО готове знешкодити небезпеку. Ми теж маємо подбати про свою безпеку».

Зорієнтуйтесь, де у вашій квартирі безпечне місце (краще казати «захищене»). Тримайте там необхідне: ліхтарик, повербанк, воду, печиво, ковдру, подушку... Потренуйтесь у грі: «хто перший добіжить у нашу схованку». А вже під час тривоги заховайте там щось, щоб дитина шукала «скарб» і відволікалась. Підготуйте матеріали для творчості (папір, розмальовки, олівці), а також аудіоказки та навушники. Щоб зайняти дитину від 5 років і підтримувати близькість, можна завантажити в телефон карткову гру: «Скажи мені: сила запитань»: http://bit.ly/3HruEwS.

Більше ігор та практик знайдете у «Стресостійкому дитинознавстві».

З’ясуйте, де у вашому районі найближче укриття. Потренуйтесь швидко дійти туди ще до того, як уперше пролунає сигнал тривоги: разом із дитиною відпрацюйте дії та рухи!

Малюка важливо призначити «відповідальним»: нести в захищене місце пляшку з водою, пильнувати домашню тваринку, взяти свою іграшку. Більше про те, як підготувати дитину та як говорити про різні надзвичайні ситуації — у методичці https://bit.ly/миготові-продітей.

За цей рік ми всі змінилися, здобули різний досвід, і дітям варто сказати, що сьогодні всім потрібен час на «синхронізацію» з друзями. Було б добре дізнатися, хто з них нині у місті, щоб зустрітись та відновити спілкування. Шукайте також гуртки, садки, школи, майданчики.

Нова тема нашого життя — мінна безпека. Загальне правило: нічого на вулиці не підіймати! «Не підходь, не чіпай, дорослим розповідай». Більше — на сайті UNICEF.   І в кліпі «Дивись, куди ідеш» https://www. youtube.com/watch? v=cE8X18AEwDs.

І найважливіше: визначіть для себе, хто ваше «коло підтримки», до кого можете звернутися, прийти, написати, зателефонувати — по підтримку, якщо вона знадобиться.

Дякуємо Світлані Ройз за актуальні поради та психологічну допомогу!