«Чорноморська зернова ініціатива може й повинна працювати й надалі — якщо без росії, то без росії», — заявив Володимир Зеленський у своєму відеозверненні. Тобто Президент фактично запропонував продовжити транспортування Чорним морем української сільгосппродукції з глибоководних портів Одещини без погодження з рф.

«Угода щодо експорту зерна — це угода з Туреччиною та ООН — залишається чинною, — пояснив свою позицію глава держави. — Єдине, що зараз потрібно, це її акуратне виконання та рішучий тиск світу на державу-терориста… Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден. Це потрібно для всіх у світі. І кожен, хто підтримає, стане рятівником життя на величезному просторі від Марокко до Китаю, від Індонезії до Лівану».

«Позиція України завжди була й буде максимально чіткою: ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу, — зазначив Володимир Зеленський. — Якщо купка людей десь там у кремлі вважає, що вони нібито мають право вирішувати, чи буде їжа на столах у різних державах: Єгипті або в Судані, у Ємені або в Бангладеш, у Китаї, в Індії, у Туреччині, в Індонезії, то світ має змогу показати, що шантаж не дозволений нікому».

Від першого дня повномасштабної агресії росія зруйнувала вільне мореплавство в Чорному та Азовському морях, нагадав глава держави. Била ракетами й дронами по наших портах, по зернових терміналах, навіть по елеваторах… Єдиний можливий наслідок цього — дестабілізація продовольчих ринків, соціальний хаос у країнах, які критично залежать від імпорту продуктів.

Торік світ відреагував правильно на російську загрозу продовольчій безпеці — разом із Туреччиною та ООН ми запустили Чорноморську зернову ініціативу. Її результати красномовні: майже 33 мільйони тонн агропродукції було експортовано до 45 держав… А отже, ми всі повинні дбати про безпеку — про захист від російського божевілля, наголосив Президент.

Перспективи функціонування зернової угоди Володимир Зеленський обговорив з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. «Тематика очевидна, — повідомив глава держави у Телеграмі, — це чергова російська спроба зробити зброєю голод та дестабілізацію глобального продовольчого ринку. Держава-терорист поставила під загрозу життя 400 мільйонів людей у різних країнах, які залежать від українського продовольчого експорту. Найбільш критична ситуація — в таких країнах Африки і Азії, як Сомалі, Ефіопія, Південний Судан, Ємен…

Домовились із паном Гутеррішем працювати разом і з відповідальними державами, щоб відновити… постачання продовольства шляхами у Чорному морі».

Тим часом, як наголошують експерти, зупинка угоди змусить Україну експортувати більше сільгосппродукції з річкових портів на Дунаї, а також залізничним і автомобільним транзитом через західні кордони. Це стане хоч і не таким потужним, як зерновий коридор, але економічним порятунком.

Сільгоспвиробники та трейдери не втрачають оптимізму. З’явилися навіть прогнози, що експорт Чорним морем може прискоритися, якщо Україна вирішить залишити порти Великої Одеси відкритими, не обтяжуючись передбаченими угодою перевірками суден. А потужний експортер соняшникової олії заявив, що готовий продовжувати перевезення морем вантажів, «якщо це схвалить Міноборони та Мінінфраструктури».

«Важливо те, як росія буде діяти далі в акваторії Чорного моря. Чи відновить атаки на українські порти. Атаки на порти можуть стати відновленням масштабних бойових дій, які можуть перекреслити все, про що домовлялося раніше», — зауважив політолог Володимир Фесенко в ефірі одного з телеканалів.

До цього варто додати, що без підтримки міжнародної угоди перетинати вантажним суднам зону бойових дій надзвичайно ризиковано. Тож залишається актуальним відновлення зернового коридору в тій чи іншій формі — вже у вересні-жовтні, коли буде зібрано значну частину цьогорічного врожаю, доступ до морських портів стане критично важливим як для українських аграріїв, так і світового балансу зерна.

ДО РЕЧІ

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила припинення з боку росії Чорноморської зернової ініціативи, «незважаючи на зусилля ООН і Туреччини». «ЄС працює над забезпеченням продовольчої безпеки вразливих верств населення світу», — зазначила глава ЄК у Твіттері.

Урсула фон дер Ляєн запевнила, що Євросоюз і надалі сприятиме вивезенню через «коридори солідарності» агропродовольчої продукції з України на світові ринки.

Фото з відкритих джерел.