Учора на світанку рашисти випустили «калібри» з акваторії Чорного моря — намагаючись обійти системи протиповітряної оборони, спрямовували смертоносну зброю на мінімальній висоті, використовуючи особливості ландшафту.

Дві ракети влучили в зерносховища одного з сільгосппідприємств. Спалахнула пожежа, і вже під час боротьби з вогнем пролунала повторна тривога. Ще одна поцілила в те саме підприємство, понівечивши сільськогосподарську та рятувальну техніку. Ворог знищив 100 тонн гороху та 20 тонн ячменю. Двоє співробітників підприємства дістали поранення…

Масовані атаки на Одещину, зокрема на порти та зерносховища, рф проводить щоночі — після того, як 17 липня офіційно поінформувала Туреччину та Секретаріат ООН про призупинення дії «зернової угоди», що передбачала безпечне транспортування українського збіжжя через глибоководні порти «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Зокрема, 19 липня під ударом ворога опинилися 60 тисяч тонн кукурудзи, що призначалися Китаю.

Націлюючись на портову інфраструктуру та знищуючи термінали із зерном, рф намагається приректи найбільш уразливі верстви населення в усьому світі на голод, і на це має бути рішуча відповідь міжнародної спільноти, заявив високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель за підсумками Ради міністрів закордонних справ країн ЄС. Одним із ключових питань засідання у Брюсселі стала саме ситуація в Україні та допомога Києву.

Жозеп Боррель нагадав, «що росія вийшла з Чорноморської зернової угоди, і світ знову зіткнувся зі штучно створеною проблемою продовольчої безпеки. путін використовує голод як зброю навіть проти людей у тих країнах, які все ще вагаються, чи засуджувати розв’язане ним злочинне кровопролиття в Україні... росія — без будь-яких підстав — блокує і бомбить морські порти та перешкоджає свободі судноплавства у Чорному морі, а відтепер ще й погрожує вважати «військовими» всі судна в регіоні. рф незаконно блокує експорт українського зерна. Вона нищить українські поля та розкрадає українську сільськогосподарську продукцію. Всупереч власним заявам росія отримує добрий прибуток від експорту зерна і матиме навіть більшу вигоду зараз, коли ціни знову зростуть, після того, як вона вбила угоду та зруйнувала склади в українських портах. Ми переконані, що міжнародна спільнота має рішуче відповісти на цю навмисну спробу путіна заморити голодом населення світу з метою отримати більше грошей або щоб 
продовжувати свою злочинну війну».

На цьому засіданні міністри закордонних справ країн ЄС обговорили можливість виділення для України п’яти мільярдів євро щорічної військової допомоги протягом наступних чотирьох років через окрему структуру Європейського фонду миру. Нова програма покликана, за словами Жозепа Борреля, «перетворити нинішню підтримку ЄС на довгострокові та надійні зобов’язання з безпеки та стійкості України, зокрема у сфері військової допомоги та навчання».

Фото з відкритих джерел.