Останні є однією з двох систем, які забезпечують водовідведення з обласного центру. За інформацією прес-служби підприємства, невстановлена речовина рожевого кольору за деякими показниками перевищує допустиму концентрацію шкідливих для людей і довкілля стоків у вісім разів! Тож зовсім не дивно, що саме після такого «залпу» в усіх задіяних на той час спорудах із біологічного очищення стічних вод загинули бактерії активного мулу.

Запобігти техногенній та екологічній катастрофі, за словами речників «Полтававодоканалу», вдалося лише завдяки злагодженій і професійній роботі його працівників. Стічні води, до яких потрапила та гидота, вони вчасно ізолювали... Наразі тривають лабораторні дослідження забруднювальних речовин (на знімку). Встановлюють також джерела та шляхи їх потрапляння на очисні споруди.

Водночас разом із відновлювальними роботами здійснюється погодинний моніторинг ситуації з лабораторним конт-ролем. За відповідною заявою представників комунального підприємства походження згаданої отрути почали з’ясовувати і працівники поліції. Правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження за ознаками порушення правил охорони вод. Слідчі дії тривають.

За попередніми підрахунками фахівців розквартированої в Полтаві Державної екологічної інспекції Цент-рального округу, в цьому випадку тільки на відновлення процесу повноцінного біологічного очищення стічних вод доведеться витратити понад 9,5 мільйона гривень. Розмір збитків, заданих довкіллю, будуть обраховувати пізніше.

Полтавська область.

Фото із сайту «Полтававодоканалу».