Допомога з фінансуванням дефіциту бюджету - одне з основних питань порядку денного на черговому засіданні Керівного комітету Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України, яке відбудеться 26 вересня. На цьому наголосив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Потрібно дати партнерам розуміння про нинішню фінансову ситуацію, про бюджет на 2024 рік, про видатки уряду. Очікуємо від партнерів у 2024 році підтримку на рівні не менше, ніж у 2023 році. Це майже 42 млрд доларів. Тут потрібна щоденна та кропітка робота з усіма нашими союзниками, щоб залучити цю суму", - зазначив Денис Шмигаль.

Друге питання для обговорення під час засідання Платформи, за словами Прем'єр-міністра, - це потреби швидкого відновлення на 2024 рік. Зокрема за п'ятьма напрямами: енергетика, гуманітарне розмінування, відновлення житла, критичної та соціальної інфраструктури, допомога приватному сектору.

"Потреби швидкого відновлення України залишаються на рівні до 15 млрд доларів. Цього року було профінансовано лише частину потреб, решта витрат переходять на 2024 рік. Розраховуємо на підтримку міжнародних фінансових організацій та агенцій, зокрема Світового банку, ЄБРР, ЄІБ, USAID, Японського агентства міжнародного співробітництва та інших", - зазначив очільник уряду.

Як зауважив Денис Шмигаль, також під час Платформи необхідно обговорити з партнерами можливість формування єдиної карти реформ. Тобто привести вимоги отримання фінансової допомоги від різних донорів до єдиного інструменту та плану реформ для України, який впроваджуватиме наша держава на шляху до ЄС, - інформує Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Довідково

Платформа донорів була створена для координації підтримки нагальних фінансових потреб України, відбудови та майбутнього економічного відновлення з різних джерел та встановлених інструментів фінансування. Керівний комітет Платформи складається з вищих посадових осіб з України, країн G7 та Європейського Союзу. Співголовою Керівного комітету Платформи від України є віце-прем'єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.