Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, перебуваючи у Брюсселі.

Таке рішення стало результатом зустрічі української делегації на чолі з Олександром Кубраковим із Комісаром ЄС з питань транспорту Адіною Велян.

Збільшиться вантажообіг портів Дунайського регіону

Раніше, за інформацією Мінінфраструктури, подавати на відбір проєкти Україна могла лише у співпраці щонайменше зі ще однією країною Євросоюзу. Натомість держави—члени ЄС могли робити це самостійно.

«Одним із секторів, на якому ми зосереджуємося в першу чергу в процесі відновлення, є транспорт та експортна логістика, зокрема портів Дунайського регіону. За півтора року порти «Ізмаїл», «Рені» і «Усть-Дунайськ» збільшили вантажообіг утричі.

Наша мета — досягти потужності 30 млн т/рік і забезпечити можливість заходу в порти Дунайського кластеру суден більшої вантажопідйомності. Тому ці проєкти ставимо пріоритетом під час підготовки заявок до програми «Механізм сполучення Європи». Водночас наша співпраця у межах цієї програми стане ключовою для покращення транспортного сполучення з Європейським Союзом шляхом розвитку мережі TEN-T», — зазначив на зустрічі Олександр Кубраков.

Заходи, спрямовані на збільшення потужностей перевалювання вантажів та осадки суден на окремих ділянках Дунайського морського шляху, включають: будівництво перевантажувальних комплексів; розвиток судноплавного шляху Дунай—Чорне море; капітальний ремонт причалів; придбання спеціальної багатофункціональної техніки; днопоглиблювальні роботи портових акваторій і підхідних каналів.

Нагадаємо: у травні 2022 року Європейська Комісія оголосила комплекс заходів у межах ініціативи «Шляхи солідарності», серед яких планується обладнання контрольних пунктів та оновлення карт Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T). «Шляхи солідарності» — це механізм забезпечення експорту українських товарів, передусім зернових, який став відповіддю Євросоюзу на морську блокаду українських портів із боку рф. А в червні 2023-го між Україною та ЄС було підписано угоду про участь нашої держави у програмі Європейського Союзу «Механізм «Сполучення Європи», яка відкриває можливість фінансування проєктів із розвитку української інфраструктури, транспортного сполучення у межах транс’європейських мереж.