Саме тому на Закарпатті — так само, як і в інших регіонах країни —активно облаштовують укриття у закладах освіти.

Насамперед доречно буде сказати, що на Закарпатті за час війни ще не вводилася комендантська година. Територія регіону має вигляд грона винограду і межує з чотирма країнами Євросоюзу та НАТО. Мало того — відстань у напрямку від крайнього нашого села на межі зі Львівщиною чи Івано-Франківщиною до кордону цих європейських держав не перевищує сотню кілометрів. А обласний центр Ужгород впритул досягає новими будівлями Словаччини. Мабуть, тому ворог не дозволяє собі обстрілювати регіон (за винятком одного разу на початку широкомасштабної війни). Бо ж маленька помилка або неточність — і ракета може потрапити на територію натовської країни...

Лише одна школа на дистанційці

Фронт від Закарпаття далеко, проте й тут не легковажать питаннями безпеки населення і, зокрема, школярів. Директорка обласного департаменту освіти, науки, молоді і спорту Мар’яна Марусинець (на знімку) наводить промовисту статистику: в області функціонують 573 заклади загальної середньої освіти, з яких 506 здійснюють навчання за очною формою, 66 — за змішаною, а один працює дистанційно.

З цього ж числа 53 заклади мають власну споруду цивільного захисту (протирадіаційні укриття); 166 не мають своїх укриттів, зате уклали угоди з іншими структурами і фізичними особами про використання сховищ; у 53 закладах облаштували підвальні приміщення. Використовуються також коридори та інші приміщення за правилом «двох стін».

Є один-єдиний виняток: Свалявська міська початкова школа № 3 наразі не має ані власного укриття, ані можливості укласти відповідну угоду, тому навчання проводить дистанційно.

«Широка» війна торік примусила владу і педагогів подбати про безпеку учнів та вихованців дитячих садочків. У закладах освіти області швидко і досить надійно відремонтували та облаштували укриття, причому коштом місцевих бюджетів. Нових захисних споруд 2022/2023 року не будували, під час канікул наводили лад у наявних.

Для часткового оновлення чи капітального ремонту укриттів урядовою Постановою від 28 квітня № 419 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти» для області передбачено кошти в сумі 17 млн 470 тис. грн, що дає можливість здійснити капітальний ремонт у десяти закладах.

Подбали про укриття і для найменших. За словами Мар’яни Марусинець, із 575 дитячих садків, які працюють у різних форматах, 14 мають власну захисну споруду, 373 облаштували підвальні приміщення, 188 уклали угоди з іншими закладами або фізичними особами, решта використовують коридори та інші приміщення за правилом «двох стін».

Мають відповідні приміщення і заклади професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти. Задля безпеки під час навчального процесу вони можуть використовувати власні найпростіші укриття або сховища на інших об’єктах, розташованих поблизу, з якими уклали угоди.

Подекуди бракує меблів і обладнання

Як констатує директорка департаменту, не в кожній школі у потрібній кількості є лави, стільці та класні дошки для обладнання сховища. Крім того, наявні укриття зазвичай не є спеціально спроектованими для цього спорудами, чимало з них реконструювали та облаштували громади нашвидкуруч своїми силами: десь переобладнували, десь утепляли, проводили водогін, пробивали запасні виходи тощо. Тому деякі з цих об’єктів треба якісніше відремонтувати, дообладнати, оновити.

Перед початком навчального року, за словами Мар’яни Марусинець, фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій кожному укриттю видали акт готовності. Без такого документа жодна школа не могла розпочати навчання.

— Насамперед ми разом з освітянами дбаємо про безпеку і здоров’я учнів, — наголошує директорка департаменту. — Закуплено обладнання, щоб забезпечити належні санітарно-гігієнічні умови. Кожне укриття забезпечено питною водою. Є медикаменти, встановлено санвузли. Але ми прагнемо, щоб у кожному такому приміщенні можна було організувати якісний навчальний процес, щоб школярі мали належних розмірів простір і для повноцінного спілкування. Дуже гарні укриття у багатьох школах Ужгорода, Мукачева, Хуста, Оноківської та інших громад.

Про ситуацію в громадах ми розпитали у Михайла Мушки. Він — голова Керецьківської, яка об’єднує чотири великі села Хустського району. Тут навчаються 1670 учнів. Із чотирьох загальноосвітніх шкіл, за його словами, у селі Кушниця, Керецьки й Березники є укриття. Немає у Лисичові, але там заклад його орендує. У школі мистецтв Кушниці власне укриття є, а от керецьківські школа мистецтв і дитсадок уклали угоди про використання чужого — з місцевим споживчим товариством. Підписали аналогічні угоди з підприємцями Лисичівський і Березниківський дитсадки. Словом, захист малечі та школярів забезпечено.

Департамент освіти вимагає, аби в укриттях кожен клас займався окремо. Якщо порівнювати рік минулий і поточний, то тепер ситуація набагато краща, запевняє Мар’яна Марусинець: «99,9 відсотка укриттів забезпечені так, що в них може бути організований не лише захист дітей, а й процес навчання». Що стосується дитячих садків, то вимоги такі: щоб були наявні ігрові зони, можливість відпочинку для малечі і хоча б кілька ліжок.

Автобусів треба більше!

Для комфорту та безпеки дітлахів потрібні ще й шкільні автобуси. Між іншим, як пояснює Мар’яна Марусинець, у такому транспорті дітей супроводжує від дому до школи і у зворотному напрямку педагог-вихователь, що працює на півставки. Саме йому батьки довіряють безпеку своїх дітей.

Варто зауважити, що на Закарпатті понад дві третини населення живе в селах. Відстань від дому до школи часто сягає кількох кілометрів. Тому спеціальний транспорт вкрай потрібен!

Нині шкільний автопарк на Закарпатті — 204 автобуси, а це трохи більш як половина від потреби. Додам, що певне число бусів з початком повномасштабної війни передали для потреб війська.

Керівництво області намагається вирішувати і це питання.

На початку листопада в Ужгороді передали навчальним закладам нові машини марки Isuzu. Їх отримали ті школи, з яких транспорт був вилучений для потреб Збройних Сил України, та опорні заклади. Загалом передано десяток автобусів із тридцяти, які закуплені за сприяння Міносвіти України, а також за рахунок державної субвенції на суму 89,6 мільйона гривень, з яких 21,25 мільйона — співфінансування з місцевих бюджетів.

Цього року вперше придбано чотири автобуси для дітей з інвалідністю, що є пріоритетним напрямом і відповідає Національній стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, прийнятій з ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Ключі та сертифікати на транспортні засоби вручали керівники області: голова обласної ради Роман Сарай і очільник ОВА Віктор Микита.

Шкільні автобуси отримали Хустська міська рада (для Рокосівського ліцею), Свободянсько-Старостинський округ Батівської сільської ради (Бакоський ліцей імені Івана Франка); Великолучківська сільська рада (Великолучківська загальноосвітня школа І—ІІІ ст.), Нижньоворітська сільська рада (Нижньоворітський ліцей), Богданська сільська рада (заклад загальної середньої освіти І—ІІІ ст. с. Богдан), Синевирська сільська рада (Синевирський ліцей), Холмківська сільська рада (Шишлівський ліцей), Дубриницька сільська рада (Чорноголівський ліцей), Нересницька сільська рада (Ганичівський опорний заклад загальної середньої освіти І—III ст.), Ясінянська селищна рада (Ясінянський заклад загальної середньої освіти I—III ступенів № 2).

Тож ситуація, хай і повільно, але поліпшується.

Ужгород.

Фото автора.