Так, з вечора середи і у ніч проти 14 грудня окупанти запустили 42 ударних БПЛА, з яких 41 знищили сили ППО. Пуски здійснювалися хвилями з трьох напрямків: Балаклава, Чауда (т. о. Крим) та приморсько-ахтарськ (рф). Основною ціллю ворожих ударів була припортова інфраструктура Одещини. Внаслідок бойової роботи є влучання уламків, пошкоджено гуртожиток та приватні будівлі, згоріло кілька автомобілів. Постраждало 11 осіб. Крім цього, росіяни випустили 6 ракет С-300 з тимчасово окупованої Херсонщини у напрямку Миколаївської та Херсонської областей, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Напередодні росія завдала масованого ракетного удару балістичними ракетами по Києву, випустивши по столиці десять ракет. Аналітики Defence Express з’ясували, що агресор використовував ракети 48Н6, запустив їх з брянської області, яка межує з Чернігівщиною. Це зброя терору. Адже коли ці ракети використовуються для повітряних цілей, то вони є керованими, а коли по наземних цілях, то після пуску ракета втрачає зв’язок з керованою РЛС і прямує в район наведення по певних координатах.

Однак атака по Києву була спрямована проти одного конкретного енергооб’єкта, стверджують оглядачі. Мовляв, у разі влучення ТЕЦ мала б істотні пошкодження і значна частина міста залишилася б без світла. На думку військового експерта Сергія Згурця, план противника полягав у тому, щоб перед запуском балістики хакери атакували «Київстар». За його словами, це більше схоже на комплексну атаку на об’єкти України. Він також зауважив, що система оповіщення не завжди встигає реагувати на загрозу прильоту саме ракет до С-400. Тому спочатку працює ППО, а вже потім звучить сигнал тривоги.

«Зараз росія шукає оптимальні ресурси для терору й, відповідно, робить ставки на ракети до С-400. Для нас головними засобами протидії таким ракетам є комплекси Patriot й SAMP-T, які вмикають автоматичний режим роботи по таких цілях. Утім, виникає головна проблема — кількість ракет до цих систем ППО, яка має вирішуватися нашими партнерами.

Але, на мою думку, варто змінювати стратегію протидії ракетним обстрілам рф. Зокрема, розробити систему заходів для виявлення та знищення пускових установок С-400 у брянській області, використовуючи супутникові дані від наших партнерів», — вважає Згурець.

Тим часом на фронті триває гаряча фаза. За даними Генштабу ЗСУ (на 14.12), російські окупаційні війська активізувалися на Авдіївському, Мар’їнському та Куп’янському напрямках. Там Сили оборони відбили 87 ворожих атак. Загалом за минулу добу сталося 120 боєзіткнень.

Зокрема, на лівому березі Дніпра у Херсонській області російські загарбники зосередили кілька десятків тисяч осіб живої сили, велику кількість техніки та озброєння. Проте наші захисники не здали жодної позиції, повідомила речниця Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

Вона додала, що зараз противник переважно намагається закріпитися на «другому рубежі оборони», де є залізобетонні конструкції. Щодня українські воїни знешкоджують чимало особового складу противника. Речниця ОК «Південь» зауважила: останнім часом на цьому напрямку окупанти економлять техніку і йдуть на штурми піхотою.