Такі невтішні дані оприлюднило Міністерство соціальної політики на своєму порталі.

Розширити права осіб з інвалідністю на працевлаштування дозволить законопроект 5344-д, вважають у відомстві.

«Прийняття законопроекту приведе до істотного збільшення можливостей для осіб з інвалідністю стати затребуваними на ринку праці, отримати роботу і, відповідно, економічну самостійність».

Переваги законопроекту важко переоцінити! Він поширює квоти на працевлаштування осіб з інвалідністю не тільки на підприємства приватного сектору (як це було раніше), а й на державні та комунальні підприємства, установи й організації. Він розширює категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю. Він впроваджує заохочувальну систему для роботодавців для працевлаштування людей з інвалідністю, законопроект передбачає компенсацію роботодавцям витрат на облаштування «розумних» робочих місць для осіб з інвалідністю. Він передбачає фінансування надання соціальних послуг, які полегшують працевлаштування осіб з інвалідністю (соціальний супровід, персональний асистент, переклад жестовою мовою тощо).

Мінсоцполітики підтримує прийняття законопроекту 5344-д і закликає Верховну Раду України прийняти його як такий, що значно розширює можливості для осіб з інвалідністю працевлаштуватися і реалізувати свій професійний потенціал.

Важко не погодитися, що створити рівні умови для всіх, хто хоче працювати в Україні, — одне з найголовніших завдань держави. Це дасть змогу кожному бути потрібним і мати економічну незалежність.

Наступна тема не залишить байдужим жодного співгромадянина. Це цінова стабільність та стримування інфляційних процесів у країні.

Невідкладні заходи щодо запобігання порушенням у сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих цін, а також недопущення їх безпідставного та неконтрольованого зростання на споживчому ринку вживаються Держпродспоживслужбою.

Протягом року, що минув, на підставі обґрунтованих звернень громадян відомством здійснено 59 позапланових перевірок суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Під час проведення перевірок факти порушень встановлені у 52 випадках, що становило понад 88 відсотків від загальної кількості перевірок.

За результатами проведених перевірок прийнято 52 рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 1,15 мільйона гривень.

Водночас складено 23 приписи щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін та приведення цін у відповідність до вимог чинного законодавства, 55 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладення штрафів на суму понад 110 тисяч гривень.

Упродовж 2023 року за прийнятими рішеннями (в тому числі у попередніх періодах) фактично надійшло до бюджету 5,63 мільйона гривень. За результатами ухвалених рішень та виданих приписів суб’єктами господарювання повернуто споживачам 1,23 мільйона гривень.

Також протягом 2023 року фахівці Держпродспоживслужби 19 разів залучалися органами місцевого самоврядування до участі у розгляді розрахунків тарифів.

За результатами проведеної роботи, внаслідок зменшення розмірів планованих та затверджених тарифів на житлово-комунальні послуги Держпродспоживслужбою попереджено обрахування споживачів на загальну суму 25,76 мільйона гривень у розрахунку на річні обсяги надання послуг.