До його складу також увійдуть Перший віцепрем’єр-міністр економіки, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністри з питань стратегічних галузей промисловості, оборони, фінансів, внутрішніх справ, а також Голова Служби безпеки України.

«Ми також хочемо долучити до роботи комітету виробників зброї, незалежних експертів та фахівців. Наше завдання — вивести український ОПК на новий рівень, сформувати унікальну систему підтримки виробників, дати більше стимулів, збільшити рівень взаємодії з міжнародними компаніями в цій галузі», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Кабмін вніс зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, згідно з якими під час проведення мобілізації та/або під час дії правового режиму воєнного стану вони мають право цілодобово:

розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення;

організовувати з визначеною періодичністю проведення медичних оглядів та психологічних обстежень військово-лікарськими комісіями військовозобов’язаних і резервістів;

вести персонально-якісний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, облік транспортних засобів, що підлягають передачі ЗСУ та іншим військовим формуванням під час мобілізації та у воєнний час.

Ще одне рішення уряду передбачає, що заклади освіти, охорони здоров’я та інші держзамовники, мають здійснювати публічні продуктові закупівлі насамперед за електронним каталогом Prozorro Market.

До переліку товарів, які повинні закуповуватися за каталогом, зокрема, внесено курятину, свинину, яловичину, заморожену рибу, яйця, молоко та молочні продукти включно зі сметаною та кефіром, сирні вироби, цукор, макарони, борошно та різні крупи, капусту, буряк, моркву, яблука, картоплю та інші овочі і фрукти.

«Механізм закупівель за електронним каталогом — найбільш зрозумілий та доступний, тож ми пропонуємо замовникам та постачальникам використовувати під час закупівель саме його. Рішення також сприятиме попередженню можливих зловживань та зменшить корупційні ри-зики під час закупівель», — прокоментувала це рішення заступниця міністра економіки Надія Бігун.

У разі, якщо закупівля за електронним каталогом шляхом запиту пропозицій не відбулася, замовник може провести її на відкритих торгах, не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі.

Уряд затвердив План заходів із виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакету розширення ЄС. «Це всеохоплюючий документ на понад сто сторінок, покликаний структурувати та об’єднати зусилля органів влади як для виконання рекомендацій Єврокомісії, які ми отримали у листопаді 2023 року в межах Пакету розширення ЄС, так і для якнайшвидшої підготовки та ефективної участі у переговорному процесі зі вступу України до Євросоюзу», — зазначила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.