Через розповідь про наймолодшого сина Каменяра Петра розкрито події в Галичині у 1939—1940 роках. Головні ролі зіграли В’ячеслав Довженко й Ахтем Сеїтаблаєв. Додає емоцій пісня «Розпрощався стрілець» у виконанні «Піккардійської Терції».

Презентація картини відбулась на Прикарпатті. «Сподіваюся, що глядачів зацікавить постать Петра Франка, адже він, як і його геніальний батько, заслуговує на те, щоб про них пам’ятали. Фільм — це чудове художнє переосмислення неординарної постаті, — розповів нашому власкору відомий журналіст і громадський діяч, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус. — Ідея стрічки зародилася у фонді. Коли ініціатори картини Віталій Докаленко і Дмитро Кравченко прийшли до нас із проханням показати книжку Ольги Франко «Перша українська практична кухня», розмова привела до постаті її чоловіка Петра. Художньо осмислена життєва історія захопила настільки, що ми навіть не сперечалися щодо якихось фактологічних неточностей. Це ж художнє кіно! Шкода, що Роланд Франко не встиг побачити фільм про свого вуйка на широких екранах. «Інший Франко» — це чудовий кінороман, де актори спробували своєю грою передати надзвичайно складний для України час. І непросту долю одного із синів Івана Франка. Хай там є неточності, можливо, довигадані авторським колективом історії, які не дають комусь спокою, та фільм захоплює глядача від першої до останньої хвилини. Тож його варто дивитися. А дослідження подій і фактів із біографії Петра Франка залиште історикам і франкознавцям».

Власне, про певні історичні неточності йшлося на презентації фільму в Івано-Франківську. У прес-конференції взяли участь акторки-франківчанки Лілія Абрам’як та Надія Левченко, які зіграли роль Петрової дружини Ольги в юності та зрілому віці, а також колишній PR-менеджер Національної скаутської організації «Пласт» Тарас Зень, який нагадав, що Петро Франко — автор назви «Пласт», видав 15 книжок про цю структуру. Створював осередки скаутської організації. У 1914 році за його ініціативи відбувся перший з’їзд пластунів Галичини й Буковини.

«Висвітлення постаті Петра Франка давно назріло, бо більшість і не здогадувалась про такого персонажа в нашій історії, — розповів нашому власкору Тарас Зень. — Гра акторів у стрічці переконлива. Проте історичне кіно — це велика відповідальність, тож не можу не зауважити того, що у сценах таборування пластунів використані сучасні однострої. Так само впадають в очі авіабої. Графіка з літаками настільки помітна, що часом нагадує мультфільм. За останні роки в Україні сильно розвинулася школа комп’ютерної графіки. Наші майстри вже давно працюють для західних стрічок. Упевнений, що ці сцени можна було зробити краще».

Як дізнаємося з інформації на сайті Міжнародного фонду Івана Франка, Петро Франко був добровольцем легіону Українських січових стрільців.

«Петро Франко відомий і як фундатор української військової авіації, був командантом і референтом летунства при Державному секретаріаті військових справ ЗУНР, — ідеться на сайті. — Саме завдяки Петрові Франку облаштовано першу авіабазу під Львовом. Його зусиллями в 1919-му авіазагін УГА налічував 35 старшин та 300 вояків. Сам сотник здійснив понад 50 бойових вильотів за лінію фронту. Голова Директорії УНР Симон Петлюра присвоїв йому чин полковника».

Після визвольних змагань Петро Франко спробував себе як прозаїк. Закінчив із відзнакою відділ технічної хімії Львівської політехніки. Автор підручника з неорганічної хімії та енциклопедичного словника з хімічної термінології, 36 винаходів у галузі хімії. Викладав хімію в Українському (таємному) Університеті Львова. У 1931 році виїхав до Харкова і працював до 1936-го у Науково-дослідному інституті прикладної фізико-хімії та молочної промисловості. Написав низку наукових праць. У грудні 1939-го став деканом товарознавчого факультету Українського державного інституту радянської торгівлі у Львові. У березні 1940-го обраний депутатом Верховної Ради УРСР. У жовтні став першим директором меморіального музею Івана Франка у Львові. Репресований радянською владою та висланий до Сибіру. Дорогою загинув за загадкових обставин.

У 2008 році указом Президента України іменем Петра Франка названо 7-му бомбардувальну авіаційну бригаду Повітряних сил Збройних Сил України.

На знімку: афіша фільму.

Фото з відкритих джерел.