Ціни на продукти майже не зростають: плюс 2,6% за рік

Працедавці залучають ветеранів, пенсіонерів, людей з інвалідністю

Новий тариф — за обслуговування внутрішньобудинкових систем

Середні ціни на харчові продукти в Україні в лютому 2024-го, порівняно з лютим минулого року, зросли на 2,6%.

Про це повідомляє Державна служба статистики.

За останній місяць харчі подорожчали на 0,4%. За даними статистичного відомства, зростання цін на продукти в Україні істотно сповільнилося наприкінці 2023 року завдяки рекордному врожаю, а також ускладненням експорту через західний кордон. За прогнозом НБУ, вплив цих факторів збережеться також у першому півріччі 2024-го. Тому продовольча інфляція залишиться низькою (до 3% у річному обчисленні). НБУ очікує, що у другому півріччі 2024-го продовольча інфляція прискориться на тлі низької бази порівняння через менші врожаї внаслідок очікуваного повернення погодних умов до середньокліматичних норм. Однак якщо не буде значних змін пропозиції, з 2025 року продовольча інфляція сповільниться до 3%.

Ризикнемо і зробимо висновок, що сповільнення інфляції свідчить про адаптацію економіки до воєнних умов та вдалу політику НБУ.

Тим часом ринок праці в Україні зазнав змін. З початку 2024-го кількість нових вакансій зростала та навіть перевищила рівень 2021-го (до повномасштабної війни). Водночас кількість резюме істотно менша за показники 2022—2023 років.

Про це йдеться в макроекономічному огляді, опублікованому Національним банком України. Це знак, що бізнес значною мірою адаптувався до воєнних умов і потребує персоналу для подальшого відновлення активності. Натомість пропозиція робочої сили обмежена міграцією та мобілізацією. Також імовірним є й те, що шукачі роботи знайшли її або відмовилися від пошуку через особисті обставини.

Згідно з опитуваннями, значна частина населення працевлаштована, а частка тих, хто не працює, істотно скоротилася порівняно з початком повномасштабної війни. Крім того: на початку цього року, за опитуваннями, підприємства надалі зазначали посилення дефіциту і кваліфікованих, і некваліфікованих працівників. Для подолання цієї проблеми працедавці активніше намагаються залучати групи населення, які раніше були поза робочим процесом.

За даними аналітиків, кількість вакансій для ветеранів зросла втричі між січнем 2022-го та січнем 2024 року; пенсіонерів — удвічі, людей з інвалідністю — на 22 відсотки.

Схоже, що економіка відновлюється, ринок праці потребує нових кадрів, з’являються можливості для працевлаштування різних груп населення.

Співгромадян, які мешкають у багатоповерхівках і користуються газовими мережами загальної власності, очікує ще й третя платіжка — за обслуговування внутрішньобудинкових систем.

З 2024 року в Україні, згідно з наказом Міністерства енергетики України № 292 «Порядок про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків», мають відновити, відремонтувати та регулярно стежити за станом внутрішньобудинкових систем: газових труб та супутнього обладнання.

Тариф на здійснення перелічених операцій розраховуватиметься не щомісяця, а, можливо, раз на два-три роки. Оплачувати тариф повинні власники кожної квартири.

За словами експертів, платити часто людям не потрібно, адже за правилами технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем у будинках, яким менш за 25 років, повинне проводитися раз на п’ять років. У тих будинках, яким понад 25 років, — раз на три роки. Винятком можуть бути хіба що надто старі будинки, де обладнання надзвичайно зношене.

За попередніми підрахунками експертів для мешканців середньостатистичного будинку в столиці, не старшого за 25 років, такий тариф становитиме приблизно 350 гривень.

Підсумок невтішний і сумний. Не факт, що нова платіжка допоможе утримувати внутрішньобудинкові системи в належному стані, проте, без сумніву, стане додатковим фінансовим тягарем для більшості споживачів.